Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.01.2018

Kanjon pod drevnim gradom

Pravo čudo prirode nadomak centra Gornjeg Milanovca. Leti ljubitelji prirode dolaze u klisuru da se osveže u bazenu Bakrača, prirodnog kamenog kotla, a zimi je ovaj predeo izuzetna šetačka staza

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.  |  Boris Subašić

KLISURICA Grabovičke reke uz koju vodi put do drevne srpske tvrđave na vulkanskom brdu Treska izgleda kao scenografija za epsku sagu kao što je „Gospodar prstenova“. Posetilac koji krene širokom srednjovekovnom kaldrmom kroz prozračnu šumu prošaranu čudnim stenama prosto očekuje da pred njega iskoči neki hobit ili vilenjak.

Iako bi se očekivalo da se ovakva mesta nalaze u potpunoj divljini, daleko od ljudi, u slučaju klisure Grabovičke reke je potpuno drugačije. Kanjončić bistre planinske bujice prepun belih slapova glavnog toka i šumnih pritoka koje jure s tamnih vulkanskih stena nalazi se na samo šest kilometara udaljenosti od Gornjeg Milanovca.

PROČITAJTE JOŠ: U ovoj godini čak 80.000 vaučera

Leti ljubitelji prirode dolaze u klisuru da se osveže u bazenu Bakrača, prirodnog kamenog kotla u koji se ruši snažan vodopad, a zimi je ovaj predeo izuzetna šetačka staza, bilo da želite da se popnete na tajanstvenu tvrđavu na vrhu Treska ili samo uživate u umirujućem hodu kraj reke. Do početka staze u selu Jablanica stiže se za oko sat i po hoda preko Lunjevice, a vozilom za samo 15 minuta.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »
Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.