Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.01.2018

SRBIJA između istoka i zapada: Poruke američkih senatora o Rusima izazvale buru

Poruke senatora demokrata iz SAD o "malignom ruskom uticaju" i dalje izazivaju burne reakcije

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.  |  V. N./Novosti online

Da podsetimo, predstavnici Demokratske partije u Senatu SAD traže da Amerika izdvoji više novca za Srbiju, kao i da visoki američki zvaničnici češće posećuju Beograd u cilju suprotstavljanja, kako kažu, sve većem uticaju Rusije u našoj zemlji.

ČEPURIN: NIKOGA NE NAPADAMO

SRBIJA i Rusija unapređuju međusobne odnose i imaju dobru saradnju koja nije uperena ni protiv koga.

Pročitajte još - SENATORI POZIVAJU VAŠINGTON: Više novca Beogradu protiv ruskog uticaja

To je poručio ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin. Komentarišući navode američkih senatora da Rusija ima "maligni uticaj" na Balkan, on je rekao da ne želi da ulazi u te stvari, navodeći da Srbija i Rusija imaju dobru osnovu za razvoj saradnje i da treba da nastave na tom putu.

Na konstataciju da ne gledaju svi blagonaklono na veze između Srbije i Rusije, on je odgovorio da nikad nije bilo lako.

ZAHAROVA: PRAVE NOVE VARNICE

PORTPAROL ruskog MSP Marija Zaharova je ocenila izveštaj američkih senatora kao nekorektan i istakla da to vodi ka produbljivanju protivurečnosti na Balkanu i stvaranju dodatnih varnica.

- Moskva poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije, o kojima je prilikom decembarske posete Moskvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je otvoreno i iskreno izrazio spremnost za razvijanje naših svestranih odnosa, istovremeno potvrdivši kurs Beograda ka evrointegracijama uz očuvanje vojne neutralnosti.

Pročitajte još - Opet sudar sila preko leđa Srbije

SKOT: OVO JE KRITIČNA GODINA

AMBASADOR SAD Kajl Skot rekao je u petak da je najnoviji izveštaj o ruskom uticaju u našem regionu veoma ozbiljan i važan i da su u njemu neke veoma važne poruke za sve zemlje, a da će svaka strana odlučiti kako će reagovati na njega:

- Saglasan sam sa ocenom ministra Dačića da su odnosi Srbije i SAD dobri, prijateljski i da se poboljšavaju. Za Srbiju će 2018. biti kritična godina. Ima mnogo mogućnosti za napredak na polju evropskih integracija, a odluka da se ne ide na republičke izbore je pozitivan korak koji daje više prostora parlamentu da preduzme neophodne korake.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vašington Rusija

©2018 Netmark d.o.o.