Arhiva » Vesti » Vrele gume 13.01.2018

Vienna Auto Show 2018

Autori iz oblasti geopolitike tvrde da danas - 100 godina nakon završetka Prvog svetskog rata, Austrija uspešno drži zvanje najuspešnjie tzv„okrnjene“ države na svetu Honda Clarity i VW T-Prime Concept GTE su vozila koja će obležiti 2018. godinu. Citroen C4 Cactus poneo je titulu svetska premijera „Automesse Wien“ Titulu Evropske premijere u Beču nosi perfomantno izdanje Alfa Romeo Stelvio - Quadrifoglio. Regionalanu premijeru u Beču imao je Rolls Royce Phantom osme generacije Za tržište Austrije ,

Vrele gume subota, 13. januar 2018.

Ako se iz svere visoke politike prebacimo u na tržište automobila, ekonomske odrednice ostaju nepromenjene. Austrijsko tržište jeste brojčano malo, ali je finansijski spremno da plati viski kvalitet i zadovoljstvo posedovanja specijalnih izdanja poznatih modela automobila. Ovo je na najkraći način, odgovor na pitanje šta se izlaže na sajmu automobila u Beču.

High tech revolucija

Brojke dodatno opisuju šta se ovde događa: 400 izloženih automobila, 40 brendova, 4 izlagačka dana. Sajam u Beču, koji ove godine prethodi Detroitu dobro je mesto da se na početku godine opipa puls Evropskog kupca.

  Â

Â

Honda Clarity Fuel cell

Honda Clarity i VW T-Prime Concept GTE su vozila koja će obležiti 2018. godinu.

Pre godinu dana naš prvi susret sa električnim automobilom Hyundai Ioniq bio je upravo u Beču. Ove godine Honda je ta koja je bila zadužena za iznenađenje. Izlažila je pomenuti model Clarity sa pogonom koji se zasniva na tehnogiji gorivnih ćelija.

Sajamski primerak Honde Clarity prati reklama „najsavremniji automobil na alternativna goriva na svetu“. Sledi podatak da sa jednim punjenjem hidrogenom može da pređe 650 km. Novinarsko pitanje „Po čemu je zapravo napredniji od modela Mirai iz Toyote“ nailazi na neprobojan zid unapred spremljnog PR teksta Hondinog predstavnika. „On je najmoderniji, bolji je od svih električnih, šta Toyota radi to je njihova stvar“.

Zapravo uz dozu subjektivnosti, konstatujem da je i Toyoti i Hondi pošlo za rukom da naprave dva automobila koji sigurno neće osvojiti neku značajniju nagradu za dizajn. Upornost se delimično isplatila, jer Hondin štand napuštamo sa informacijom da „Clarity“ na pumpi (ne bezinskoj več vodoničnoj) boravi samo tri minuta. Svakako bolje od elektro automobila, uz nusproizvod malo vodene pare koja se emituje kroz auspuh.

Honda Clarity Fuel cell

VW T-Prime Concept GTE

Za koncept koji je izložio Vokswagen može se samo reći „Ženeva u najavi“. Pre godinu dana VW je u Beču bez velike pompe izložio jedan žuti sedan, sa natpisom koncept. Dva meseca kasnije u Ženevi smo premijerno videli nešto slično, a zvalo se „Arteon“.

Ovaj put na Vienna Motor Show je stidljivo nastupio model VW T - Prime Concept GTE. Viđen je u Pekingu 2016. te je zapravo najavio treću generaciju Touarega. Nastup ovog kocepta u Beču, mogao bi signalizirati da će se u Bratislavi raditi i plug in Hibrid verzija.

VW T-Prime Concept GTE

Citroen C4 Cactus

Top premijere

Citroen C4 Cactus poneo je titulu svetska premijera „Automesse Wien“

Restilizovano izdanje Cactusa zapravo naglašava ono što francuzi najbolje rade. A to je, reći će vam svaki stariji vozač: posebna udobnost – kao znak nacionalnog ponosa galske auto industrije. „Unapređeno ogibljenje, dostupno je na svim nivoima opreme“, ističu Citroenovi predstavnici.

Na Cactusovu premijeru šlepa se is DS 7 Crossback, prvi SUV ovog brenda. Globalni proizvođači neprestano unutar automobila, traže načina i prostora da ostvare prednost u odnosu na konkurenciju. Sa arene motorizacije, konektivnosti, nadmudrivanje se preselio na „fore i fazone“ prednje svetlosne grupe. Nedavno nas je oduševio svetlosni pozdrav, mali lajt šou, kojim Opel Insignia pozdravlja vozača, kada se daljinski otključaju vrata. Na osnovu viđenog, DS 7 Crossback kaže mnogo elegnatnije „dobar dan – dobro veče“ svome vozaču.

  Â

DS 7 Crossback

Â

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Titulu Evropske premijere u Beču nosi perfomantno izdanje Alfa Romeo Stelvio - Quadrifoglio.

Trenutno najbrži SUV na svetu pokreće 2.9 litarski Twin turbo V6 motor koji razvija 505 KS i 600 Njutn metara obrtnog momenta. Maksimalna brzina iznosi 285 km na čas. Krug na Nirburgringu Stelvio Quadrifoglio savladao je za 7:51.7

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Luksuz

Dva zapeta pet miliona netto košta Bugatti Chiron. Za te pare dobijate sledeće:

0-100 km/h -2.4 sec

0-200 km/h - 6.1 sec

0-300 km/h - 13.1 sec

0-400 km/h - 32.6 sec

Maksimalna brzina 420 km/h.

To je sasvim normalno ako imate W16 motor Quad Turbo sa 1.500 ks i 1.600 Nm.

  Â

Bugatti Chiron

Â

Rolls Royce Phantom

Regionalanu premijeru u Beču imao je Rolls Royce Phantom osme generacije

Po ceni koja se kreće “severno” od 400.000 Evra, Phantom nudi luksuz i prefinjenost, za veoma specifičnu klijentelu. Čelnici Rolls Royce-a svoje kupce statistički traže među onima koji u gotovini i nekretninama imaju na svoje ime minimum 30 milona dolara. S skladu sa time je i personalizacija podignuta na viši nivo, Po prvi put kompanija iz Goodwood-a, nudi mogućnost personalizacije dela instrument table. Nazvan “galerija” ovaj deo koji može biti u staklu , nudi izmeštanje centralnog dileja, kako bi se oslobodio prostor za umetničko delo koje će iza stakla krasiti armaturnu tablu. To može biti mini slika u ulju na platnu, ili delo vajara. U Rollsu već imaju spisak vrhunskih umetnika, spremnih da udovolje svim vidovima kupčeve potrebe za originalnošću.

Rolls Royce Phantom

SEAT Arona KTM X Edition

Za niskobudžetno isticanje

Inače strukturu posetilaca na prvom danu sajma automobila u Beču mogli bi i okarakterisati rečima “Starački dom je izgleda ostao otključan”.

Penzioneri su za razliku od naših prilika, ozbiljna ekonomska kategorija u Austriji. Upravo oni traže automobile koji će se uklopiti u njihov aktivni životni stil sa viškom slobodnog vremena.

Austrijanci naprosto obožavaju “limitirane serije”. Marketinški poduvat BMW-a koji je nedavno novi X3 ponudio sa električnim mountain bike-om kopira i SEAT.

Za tržište Austrije , kreirana je limitirana serija od 20 primeraka modela Seat Arona sa KTM planiskim biciklom (Arona KTM X-edition).

Dvadeset prvih kupaca kojima je ovih dana baš trebao i SUV i bicikl, ovim kupuju pravo na hvalisanje na svim parkinzima u Alpima gde prestaje asfaltni put a počinju šumske staze.

SEAT Arona KTM X Edition

Direktni marketing

Njegovo veličanstvo kupac, lovi se najsavremijim orvelijanskim metodama. Na svakom štandu ista nagrandna igra: Popunite obrazac, obavezno navedite svoju E- mail adresu i možete osvojiti vikend sa našim novim modelom u nekom fensi evropskom gradu. A kad se jednom dočepaju Vaše adrese elektronske pošte, nema tog spam filtera koji će sprečiti indoktrinaciju da što pre kupite novi automobil.

PS:

Organizaciju našeg putovanja poverili smo kompaniji Fudeks koja već duži niz godina održava redovne polaske ka Beču u dva termina dnevno. Pored Beča, Fudeksovim autobusima možete stići i do Skoplja, Trsta, Mestre, Vićence, Bolonje, Firence, Budimpešte, Pariza, Makarske i Šibenika.

A iz ovog renomiranog prevoznika stižu izvanredne novosti po pitanju proširenja delatnosti: Fudeks rent a car u svom voznom parku poseduje nova, pouzdana i udobna vozila, koja će zadovoljiti i najizbirljivije klijente uz konkurentne cene i posebne povoljnosti za višednevni najam.

Vozila možete rezervisati putem telefona ili online putem interneta, nakon čega ih možete preuzeti na čak 3 lokacije u Beogradu.

Sve nagradne igre u Beču popunio: Miroslav Šosberger

Fotografije: Vrele gume

976


Objavljeno na sajtu vrelegume.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.