Arhiva » Vesti » Blic 14.01.2018

Pogledajte koje mace su se takmičile na "Mrnjau festu" - jedna minijaturna osvojila je svima srca

Sibirske, birmanske, somalijske, benalske, mejn kun, sfinks i druge krznene lepotice smenjivale su se danas na sceni Doma omladine gde su sudije birale najlepšu macu na četvrtom po redu "Mrnjau festu".

Blic nedelja, 14. januar 2018.  |  Suzana Luković

Više od 100 mačaka takmičilo se u pet kategorija na jedinstvenom festivalu, a sudije iz Rusije, Litvanije i Srbije ocenjivali su sve, od tela, kvaliteta dlake, boje očiju, pa do ponašanja.

Dva treća mesta u kategorijama junior i šumske mačke osvojio je osmomesečni sibirski mačak Bruno koji je prvi put učestvovao na takmičenju.

- Ne postoji neka posebna priprema. Najvažnija je dobra ishrana, redovno češljanje, sečenje noktiju i obavezni odlasci kod veterinara. Drago mi je što je Bruno učestvovao i osvojio nagrade i nadam se da ćemo doći i sledeće godine - kaže ponosna vlasnica Jelena Tošić iz Beograda.

Ukupno je bilo 60 izlagača i ogajivača iz zemlje i sveta. Prvo predstavljanje na "Mrnjau festu" imala je najmanja pasmina singapura teška svega 2,7 kilograma. Doputovala je sa svojim vlasnicima iz Švajcarske.

- Veoma smo zadovoljni što je Beograd pokazao veliko interesovanje za mace. Takođe, veliki broj stranih izlagača govori da "Mrnjau fest" polako, ali sigurno postaje jedan ozbiljan festival. Posebno smo ponosni što smo dobili i prvog felinološkog sudiju, Svetlanu Lalović iz našeg društva i nadamo se da će iz godine u godinu festival biti sve posećeniji – kaže Gordana Pušić, vlasnica odgajivačnice mejn kun mačaka i član Felinološkog društva "Le PETit", jednih od organizatora.

Ona dodaje da su za sve mačke koje pobede u nekoj kategoriji pripremljeni pokloni, od hrane, preko grebalica i penjalica, do transportera.

Pored takmičenja, bila je priređena i zabava za mališane. Oni su "postajali" mačke tako što su im isctavane mačje šare na licu, a mogli su da učestvuju i u nekoj od radionica-igraonica i pogledaju mjuzikl "Mačke iz visokog društva".

- Propustili smo radionice, ali smo stigli na iscrtavanje lica. Moja deca su odlučila, bengalska, sfinks i persijska su nam omiljene mace, svako je odabrao po jednu. Planiramo sledeće godine, kada deca malo odrastu, da udomimo jednu macu, jer želimo da spasemo bar jedan život – kaže Marija Jovanović, majka petoro mališana.

Organizovana su i predavanja na kojima su ljubitelji mačaka mogli saznati baš sve o krznenim prijateljima - o nezi, ishrani, vaspitanju, mitovima i predrasudama. Takođe, mogli su da pazare i neku od igračaka za svoje ljubimce.

Sutra udomljavanje mačaka

Osim takmičenja, koje će biti održano i sutra od 10 do 18 sati, mačkoljupci će moći i da udome nekog krznenog prijatelja. Ljubitelji mačaka moći će da im pruže novi dom uz obavezne ugovore o vlasništvu.

- Biće izloženo oko 50 lepih i zdravih maca. Nadamo se da će sve pronaći svoj novi dom - kažu organizatori.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Litvanija Rusija Fest

©2018 Netmark d.o.o.