Arhiva » Vesti » Danas 14.01.2018

Predsednica Hrvatske na svečanom ručku predsednika Slovenije

Danas nedelja, 14. januar 2018.  |  Piše: FoNet Piše: FoNet Piše:

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da se nijednog časa nije dvoumila da li će se odazvati pozivu slovenačkog predsednika Boruta Pahora.

Pahor je predsednike susednih država pozvao na svečani ručak na Brdo kod Kranja, povodom

početka svog drugog mandata.

Grabar Kitarović je rekla da se nijednog časa nije dvoumila da li će otići, iako su je neki pitali hoće li to učiniti zbog medijske atmosfere stvorene oko otvorenog graničnog pitanja.

Pred početak zvaničnog ručka i razgovora o evropskim pitanjima i međusobnoj saradnji na polusatnom susretu u četiri oka, Pahor i Grabar Kitarović su izrazili želju da dobrosusedske i prijateljske odnose ne zasene neka otvorena pitanja.

Pahor je rekao da se spoljna politika svake države gradi na dobrosusedskim odnosima i saradnji, što je i primarni interes susednih država i naroda.

"Zato je potrebno tražiti rešenja za sve probleme, a onda se i držati dogovora kad se do njih dođe", rekao je on.

"Sa otvorenim i prijateljskim dijalogom otvorena se pitanja mogu rešiti i ja verujem da su naše države za to više nego sposobne", poručila je Grabar Kitarović.

Ona je istakla važnost koju Slovenija i Hrvatska kao članice Evropske unije imaju u širem okruženju u sklopu incijative Brdo - Brioni, gde svojim primerom pomažu susedima u približavanju evroatlantskim integracijama, prenosi N1 Hrvatska.

Pozivu Pahora se zbog privatnih razloga nije odazvao austrijski predsednik Aleksander Van der Belen, kao i mađarski predsednik Janoš Ader.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.