Arhiva » Vesti » Insajder 14.01.2018

Nakon saopštenja Uprave za sprečavanje pranja novca nije jasno šta su proveravali u vezi s Vulinom

Posle niza tekstova koji su objavljeni, a nakon što je Insajder objavio izveštaj Uprave za pranje novca, oglasila se Uprava kako bi demantovala razna tumačenja zatamljenih delova izveštaja. Tek sada nije jasno da li je Agencija uopšte tražila da Uprava ispita poreklo novca, šta je Uprava radila i da li se uopšte bavila poreklom novca kojim je Aleksandar Vulin kupio stan.

Insajder nedelja, 14. januar 2018.

Podsetimo, Uprava za sprečavanje pranja novca skinula je, po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja, a na zahtev redakcije Insajdera, oznaku tajnosti s izveštaja o kontroli porekla novca kojim je ministar Aleksandar Vulin kupio stan.

Dokumenta su, po zakonu, dostavljena redakciji Insajdera, ali je zatamnjeno nekoliko bitnih podataka, pa se tako ne može utvrditi između kojih fizičkih lica je došlo do transakcije na osnovu kupoprodajnog ugovora u iznosu od oko 200.000 evra.

Ono što može da se zaključi iz izveštaja Uprave jeste da je na osnovu kupoprodajnog ugovora sa jednog računa fizičkog lica izvršena transakcija na račun drugog fizičkog lica u septembru 2012. godine. S obzirom na to da su imena vlasnika računa u izveštaju zatamnjena, nije jasno da li ovaj podatak znači da je stan kupljen mesec dana nakon što je Vulin već bio na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a ne kako je Vulin tvrdio da je stan isplaćen u julu, kada nije bio državni funkcioner.

U večerašnjem saopštenju Uprave navodi se da je transakcija iz septembra proveravana po zahtevu Agencije za borbu protiv korupcije zbog sumnje da se radi o licima povezanim s Aleksandrom Vulinom.

„Uprava nije utvrdila neposrednu vezu pomenutog pravnog posla sa kupovinom stana od strane Aleksandra Vulina. Prema raspoloživim podacima pomenuta transakcija je u vezi sa kupovinom nepokretnosti od istog investitora, ali od strane drugog lica kod koga nisu utvrđene veze sa Aleksandrom Vulinom i članovima njegove porodice“, navodi se u saopštenju Uprave.

Na onovu ovog saopštenja može da se zaključi da je Uprava imala nameru da demantuje tumačenja pojedinih medija da je Aleksandar Vulin kupio stan u septembru, kada je već bio na čelu Kancelarije za KiM.

Međutim, tek posle ovog saopštenja mnogo toga ostaje nejasno, a jedno od najvažnijih pitanja na koje nema odgovora jeste i to da li je Uprava uopšte proveravala poreklo novca kojim je Vulin kupio stan.

Insajder


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Aleksandar Vulin Insajder

©2018 Netmark d.o.o.