Arhiva » Vesti » Insajder 14.01.2018

Saopštenje Uprave za sprečavanje pranja novca konfuzno, Vulin tvrdi da je sve razjašnjeno

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je Uprava za sprečavanje pranja novca potvrdila da tetka njegove supruge postoji i da je stan isplaćen pre nego što je postao funkcioner. Međutim, u izveštaju koji je Uprava po zakonu dostavila Insajderu nigde nije navedeno kada je stan isplaćen. Iz izveštaja može samo da se zaključi da je u septembru 2012. godine, kada Vulin jeste bio državni funkcioner, na osnovu kupoprodajnog ugovora sa računa jednog fizičkog lica izvršena transakcija na račun drugog

Insajder nedelja, 14. januar 2018.  |  Blic, Insajder

Nakon jučerašnjeg saopštenja Uprave postoji još veća dilema da li se Uprava bavila poreklom novca kojim je Vulin kupio stan, šta je Uprava proveravala i da li je Agencija za borbu protiv korupcije uopšte tražila od Uprave da ispita poreklo novca.

Ipak, Vulin je za Blic rekao da smatra da je sada “sve razjašnjeno” i naglasio da je Agencija za borbu protiv korupcije istraživala njegove bankovne račune, kao i putovanja njegovog dvogodišnjeg sina.

„Proveri su bile podvrgnute i naše komšije koje su stan u istoj zgradi kupile u septembru 2012. Pošto je utvrđeno da nemaju veze s nama i da smo mi stan isplatili pre nego što sam je postao funkcioner, Uprava za sprečavanje pranja novca je odlučila, kao i Specijalno tužilaštvo i Osnovno tužilaštvo, da u kupovini stana nema elemenata krivičnog dela i okončali su istragu“, rekao je Vulin.

On je dodao da će njegovi „brojni protivnici morati da nađu neki drugi razlog za napade“.

Vulin već nekoliko meseci odbija intervju za Insajder.

Podsetimo, Uprava za sprečavanje pranja novca skinula je, po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja, a na zahtev redakcije Insajdera, oznaku tajnosti s izveštaja o kontroli porekla novca kojim je ministar Aleksandar Vulin kupio stan.

Dokumenta su, po zakonu, dostavljena redakciji Insajdera, ali je zatamnjeno nekoliko bitnih podataka, pa se tako ne može utvrditi između kojih fizičkih lica je došlo do transakcije na osnovu kupoprodajnog ugovora u iznosu od oko 200.000 evra.

Kako su imena vlasnika računa u izveštaju zatamnjena, nije jasno da li ovaj podatak znači da je stan kupljen mesec dana nakon što je Vulin već bio na čelu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a ne kako je Vulin tvrdio da je stan isplaćen u julu, kada nije bio državni funkcioner.

U saopštenju koje je Uprava objavila „povodom natpisa koji se odnose na tumačenja zasenčenih delova izveštaja“ navedeno je da je transakcija iz septembra proveravana po zahtevu Agencije za borbu protiv korupcije zbog sumnje da se radi o licima povezanim s Aleksandrom Vulinom, ali da nije utvrđena neposredna veza da je novac uplatio Vulin, niti lica povezana sa njim.

Nakon što je portal KRIK objavio tekst u kojem se navodi da Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, Pokret socijalista izdao je na zvaničnom sajtu brojna saopštenja u kojima je pokušao da diskredituje rad urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

Između ostalog, Dojčinović je tada označen kao narkoman.

Zbog toga, redakcija Insajdera ne prati aktivnosti ministra Aleksandra Vulina i ne obaveštava javnost o njima od septembra 2017. godine.

Izvor: Blic, Insajder


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.