Arhiva » Vesti » Srbija danas 14.01.2018

Tihomir Stanić: Pripremam seriju o Ivu Andriću

Često ističe da napamet zna deo romana "Na Drini ćuprija".

Srbija danas nedelja, 14. januar 2018.

Proslavljeni glumac Tihomir Stanić koji u popularnoj seriji "Ubice mog oca" igra načelnika policije Marjanovića, nedavno je u intervjuu najavio biografsku seriju o slavnom velikanu Ivi Andriću.

Glumac, inače, već godinama često govori pred puglikom odlomke iz Andrićevog romana "Na Drini ćuprija".

- Poslednji put sam govorio jedno pola sata na svečanosti u SANU na simpozijumu o Ivu Andriću. Pre toga sam govorio u Malmeu, u Roterdamu, u Amsterdamu, a govorim u raznim selima. U Arilju sam govorio u seoskim školama, po Kosovu sam govorio deci - bude petnaestak dece, koliko ih ima i ko hoće da sluša. Govorim u raznim situacijama, ako neko ima vremena da sluša, mogu to da govorim i u kafani i ovde kod vas u emisiji, bilo gde. Skoro 16, 17 godina to radim, i mislim da će mi to pomoći u nameri da iniciram i snimim jednu biografsku seriju o Ivi Andriću. Sad se pripremamo, a ponudićemo i već smo ponudili Radio-televiziji Srbije da možda za godinu-dve napravimo jednu klasičnu biografsku seriju o životu našeg jedinog nobelovca. Možda bi bilo zanimljivo da obuhvatimo period od 1939. godine, kad je otišao za poslanika kod Hitlera, pa do smrti.

Tihomir Stanić

Foto: Youtube printscreen/Balkan Info

Stanić često ističe da roman „Na Drini ćuprija“ delom zna napamet, a evo kako je odgovorio na pitanje šta ga je navelo da krene sa učenjem Andrićevih rečenica, s obzirom da to nije bilo za potrebe nekog projekta:

- „Nekada davno, davno u jednoj zemlji življaše…“ Bio sam u Banjaluci, radio sam predstavu 1998, 1999. godine i tamo sam upoznao gospođu Vidu Grandić, koja je bila direktor Banskog dvora, inače prijateljica sa fakulteta mog tadašnjeg upravnika Ljubomira Mucija Draškića. Ona je predložila da dovedemo najveće srpske glumce tamo. Napravili smo neku konstrukciju. Ja sam bio predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije i onda smo zvali Miru Stupicu, Ljubu Tadića, Petra Kralja, Stevu Žigona, Miru Banjac da tamo imaju svoje veče. Sve se to događalo u jednoj predivnoj sali Banskog dvora. Rekla je da i ja spremim nešto, na primer „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića. Dugo sam tražio delove, kako, šta, kuda i jednom prilikom, sticajem okolnosti, doktor Ljiljana Mrkić Popović, koja je profesor na FDU, i ja smo se dogovorili da to uradimo zajedno. Mesecima smo radili. Znam datum — 17. april 2001. godine, bila je godišnjica smrti moga oca. On je bio seoski učitelj, a on je želeo da bilo ko od njegovih pet sinova postane učitelj, nastavnik. Niko mu tu želju nije ispunio i onda sam pomislio, možda bih ja mogao da idem po školama i govorim deci taj roman. Tog 17. aprila, kad smo zakazali premijeru u Banjaluci, u „Ateljeu 212“ je zakazana predstava „Divlji med“, i nisam mogao da odigram to u Banjaluci, nego sam u 10 sati pre podne, u Andrićevoj zadužbini za službenike i zaposlene tamo, za njih četiri dame odigrao premijerno tu predstavu, a dva dana kasnije i u Banjaluci - ispričao je Stanić gostujući u internet emisiji "Balkan Info".


Objavljeno na sajtu srbijadanas.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.