Arhiva » Vesti » Večernje novosti 14.01.2018

Do Rusa kroz sitno rešeto

Vlada Srbije donela Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća na rusko tržište. Uslov je objekat za skladištenje, stručni kadar, sopstvena ili ugovorena proizvodnja....

Večernje novosti nedelja, 14. januar 2018.  |  J. SUBIN

BUDUĆE pošiljke voća i povrća za Rusiju prolaziće kroz gusto rešeto inspektora. I srpskih, ali i ruskih. Naime, Vlada Srbije donela je Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju, pa su sada stroga pravila, koja su, uglavnom, i do sada postojala, konačno definisana i stavljena na papir.

- Precizirali smo ono što smo i do sada radili - objasnio je Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja. - Neki uslovi su dodati, kao što je objekat kakav treba da postoji za skladištenje voća i povrća. To su Rusi sugerisali, jer ima dosta izvoznika koji nemaju adekvatan smeštaj, s obzirom na to da su voće i povrće vrlo osetljiva roba. Uredbom su postavljeni minimalni uslovi koje neko mora da ispuni. Time se obezbeđuju sledljivost, bezbednost i kvalitet proizvoda. Rusko tržište je vrlo zahtevno i uvek mora bolje i više da se radi.

PROČITAJTE JOŠ - Evropa i Rusija jedu jabuke iz Kupusine

Uredba predviđa da svaka pošljika voća i povrća, koja se šalje za Rusiju, mora da ima fitosanitarni sertifikat, kao i deklaraciju o bezbednosti prehrambenih proizvoda biljnog proizvoda. Prvi put propisuje se Uredbom i evidencija izvoznika svežeg voća i povrća sa fitosanitarnim rizikom, koje su njihove obaveze i koja je potrebna dokumentacija za evidetniranje.

- Detaljno smo definisali ono što je ranije potpisano u protokolu između Srbije i Rusije - govori Milosavljević. - Time omogućavamo nesmetan izvoz, jer su precizno navedeni uslovi koji su potrebni da bi roba "išla" za Rusiju. Do sada smo to sve primenjivali kroz praksu, a sada je stavljeno u Uredbu.

Izvozom voća i povrća u Rusiju, kako stoji u Uredbi, može da se bavi svaka firma koja je upisana u Registar privrednih subjekata, Centralni registar objekata i u Evidenciju izvoznika za područje Rusije. Da bi neko bio u ovom registru, preduzeće mora da poseduje hladnjaču, kapaciteta najmanje 500 tona za voće i 200 tona za povrće. Uz to, izvoznik mora da ima prostor za klasiranje, pakovanje i fitosanitarni pregled.

PROČITAJTE JOŠ - Rusima nudili i srpski kivi

- Sve službe u Srbiji uključene su u borbu protiv prepakivanja robe i slanja za Rusiju - ističe Milosavljević. - Već nekoliko meseci sprovode se kontrole zajedno sa ruskim kolegama. Svakako, uvek može biti bolja kontrola, na višem i oštrijem nivou.

Uredbom je određeno i da izvoznik treba da ima zaposlene stručne ljude, koji moraju biti odgovorni za zaštitu bilja, kao i da postoji sopstvena ili ugovorena proizvodnja voća i povrća.

JABUKE, JAGODE, VIŠNjE...

PREMA nezvaničnim podacima, izvoz na rusko tržište prošle godine bio je veći od milijardu dolara. Rusima najviše izvozimo sveže jabuke, jagode, višnje, trešnje, hulahop čarape, lekove, hartiju i karton. U odnosu na raniji period, rast beleži izvoz voća, mlečnih proizvoda, mesa, povrća i pića.

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vlada Srbije Rusija

©2018 Netmark d.o.o.