Arhiva » Vesti » Večernje novosti 14.01.2018

Grčki ministar: Naziv ne sme biti "sredstvo za iredentizam"

Grčki ministar spoljnih poslova zadužen za evropska pitanja i međunarodne ekonomske odnose Jorgo Katrugalos rekao je da bi rešenje spora sa Skopljem bilo moguće ime grčkog suseda ne sme da bude "sredstvo za iredentizam"

Večernje novosti nedelja, 14. januar 2018.  |  Tanjug

Grčki ministar spoljnih poslova zadužen za evropska pitanja i međunarodne ekonomske odnose Jorgo Katrugalos rekao je danas da bi rešenje spora sa Skopljem bilo moguće ime grčkog suseda ne sme da bude "sredstvo za iredentizam".

Mi pregovaramo, rekao je ministar, o nazivu koji će napraviti jasnu distinkciju između istorijske grčke Makedonije i države čiji je glavni grad Skoplje i neće služiti kao sredstvo za teritorijalne ambicije protiv naše zemlje, sredstvo iredentizma.

PROČITAJTE JOŠ: Grčka crkva protiv imena "Makedonija"

Govoreći o trenutnoj debati na tu temu, Katrugalos je rekao da postoji optimizam "po prvi put nakon dužeg vremena", ali da "nema zagarantovanog rešenja".

PROČITATJE JOŠ: Dimitrov ohrabruje Nimica za „kumovski“ predlog

Sledeći korak u rešavanju problema je sastanak između pregovarača Grčke i Bivše jugoslovenske Republike Makedonije sa medijatorom UN Metju Nimecom sledeće srede, rekao je Katrugalos.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Makedonija Skoplje Grčka

©2018 Netmark d.o.o.