Arhiva » Vesti » Večernje novosti 14.01.2018

Snežana Savić: Jovanka dostojna antičke tragedije

Glumica, prvi put otvoreno, o odluci da prihvati ulogu Titove udovice u monodrami reditelja Milana Šarca. Maštala sam da tumačim njen ljudski lik. Put ju je sa visine vladarke oborio do najstrašnije ljudske patnje

Večernje novosti nedelja, 14. januar 2018.  |  Milena Marković

ŠTA još ima da kaže što već nije ispričala? Ovo pitanje moglo je i da joj se postavi pre nego što je prihvatila ulogu Titove udovice u monodrami "Ja, Jovanka Broz", scenariste i reditelja Milana Šarca, čoveka od poverenja prve dame velike Jugoslavije.

Glumica Snežana Savić je naš sagovornik. Ona prvi put otvoreno kazuje kako je i zašto pristala da odgovori izazovu i prihvati da tumači lik dostojan antičke tragedije. Tako sudbinu Jovanke Budisavljević Broz doživljavaju mnogi. Tako ju je posle "prolaska" kroz scenario doživela i ona, Snežana Savić, kojoj je uloga "legla", ne samo po zapanjujućoj fizičkoj sličnosti sa Jovankom, već i po, nekim slučajem, otkrivenim sudbinskim podudarnostima.

- Nećete verovati, ali ja sam odavno maštala da jednog dana tumačim taj lik - kaže nam Snežana Savić. - I nedavno, javio mi se moj drug sa Akademije, Milan Šarac. Kaže: Sneška, pogledaj scenario i odluči. Dodao je da se konsultovao i sa istoričarima, piscima i našim kolegama. Doneo je scenario, prošla sam kroz njega i prihvatila ulogu. Veliki je ovo izazov. Jovanka Broz nije bila obična žena. Ona je bila po svemu posebna. Po držanju, dostojanstvu kojim je zračila... Velika su očekivanja javnosti od ove monodrame. Pitaju se šta će to novo Jovanka da kaže što do sada nije kazala. Interesovanja prevazilaze granice Srbije, pozivi stižu iz svih republika bivše Jugoslavije. To je, smatram, poruka da ova tema živi, da je žele. I ja sam zahvalna Milanu što će deo istine koju mu je Titova udovica poverila podeliti s publikom.

Sa Snežanom Savić, glumicom raskošne a zrele lepote, koju je priroda izdašno darovala, razgovaramo na njenoj beogradskoj Zvezdari. U jednom kafeu, u kome nas stalno prekidaju ljudi. Govore joj: gde si ti, lepotice naša? Toliko je to uporno da čovek poželi da ode u bestragiju i tamo se zapita - da li je i ovde ram lepši od slike?

Snežana Savić i Milan Šarac / Foto P. Mitić

SNEŽANA Savić je - lepa slika. I ni trunku joj ram, makar od suvog zlata iskovan, ne zasenjuje ono što jeste. Ne samo po lepoti, već i po umetničkom daru, pameti, držanju... Po shvatanju arhaičnog, ona vrata modernog slobodno otvara i novim generacijama, onim koje dolaze i koje će je naslediti. Zato je ima svuda, radi danas kao u najboljim vremenima. Poželjna je i u predstavama mladih reditelja, pa će joj uloga Jovanke Broz u monodrami, kaže, biti tek kruna na već nanizanoj bisernoj niski. Ogrlica od grlica znamenitih žena iz srpske istorije, o čemu se već pisalo. Svejedno, ona smatra da joj je lepota i dar i prokletstvo. Kaže da je tanka linija između blagodeti i prokletstva. Između krsta koji se nosi i sreće koja je dar. Govori da je to prednost, ali i velika cena. Veliki izazov. I, kaže, ako žena nema mudrosti da te zamke izbegne, završava tragično.

Jovanka i Tito iz vremena "ljubavi"

Je li u tome odgovor o tragičnom kraju Jovanke Broz?

- Može se tako govoriti - kaže Snežana Savić. - Ali ja želim da kažem da mi je ova monodram, takođe veliki, veliki izazov. On se neće peglati "mlakom peglom". To će biti žar. Žar života Jovanke Broz. Onaj žar koji ju je podigao do trona prve dame i vladarke i na kome je sagorela. To je ljudska priča, i ta priča mene podstiče. Pre svega, njeno detinjstvo bez majke, mladost i lepota, koja ju je dovela do Tita, kome je bila poslednja odbrana. U pozadini njene tragedije, istina, jeste bila politika. I to je deo scenarija. Ali ja sebe vidim najstrastvenije u ulozi Jovanke, kao ljudskog bića nepravedno osuđenog na tragediju.

ODGONETA nam potom Snežana Savić da deo scenarija neće biti otvoren do pred samu premijeru. A tada, javnost će biti iznenađena novim faktima iz naše ne tako daleke prošlosti.

- Ako to Milan Šarac nije otkrio do sada, dajte da sačekamo premijeru - kaže Snežana. - Do tada predstoji veliki rad. Monodrama je najzahtevnija glumačka kategorija. Tu nema pogleda, nema pokreta, reči podrške s druge strane. A ova je tek intrigantna. Ništa nećemo da radimo polovično. Scenario mora da prođe "vrelu peglu". "Vrela pegla" je moj profesionalni i životni moto.

POTRESNA PODUDARNOST LIKOVA

DOK je naš foto-reporter slikao Snežanu Savić, u objektivu kamere uočili smo potresnu podudarnost njenog lika sa fizičkim likom Jovanke Broz. I reditelj Šarac i mi u ekipi začudili smo se koliko glumica liči na junakinju čiji će život tumačiti.

Snežana iz mlađih dana / Foto Z. Jovanović

SLIKA IZ PROŠLOSTI

- U DOMU sindikata, na jednoj svečanosti - seća se Snežana Savić - Tito i Jovanka bili su u prvom redu, a ja sam sa scene govorila stihove Branka Miljkovića. Bili su to njihovi, mislim, poslednji zajednički dani. Posle zvaničnog programa, pozdravila sam se sa njima, kao i svi učesnici. Jovanka je na mene ostavila snažan utisak, po svemu.

SUDBINSKI DATUMI

KAD me je pozvao Šarac i ponudio scenario, kazao mi je: "Da se vidimo po podne u pet-šest sati." Ne, kazala sam mu. Dođi u četiri. Zapanjio se, rekao je: "Tako mi je Jovanka govorila - Milane, dođi u četiri." Saznajemo i da je ćerka Snežane Savić rođena istog datuma kao Jovanka. Sudbinski datumi? Možda?


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Jovanka Broz Jugoslavija

©2018 Netmark d.o.o.