Arhiva » Vesti » Večernje novosti 14.01.2018

Švercere duvana jure i avionima

Sa operativcima MUP u borbi protiv sive ekonomije. Samo u jednoj akciji oduzeto 653.450 paklica. Prošle godine zaplenjeno mnogo akcizne robe

Večernje novosti nedelja, 14. januar 2018.  |  Zagorka Uskoković

U DANONOĆNOJ borbi sa švercerima svih vrsta, operativci MUP Srbije koriste razno “oružje” - od operativnih podataka, skenera i pretresa, pa do - aviona. Iz vazduha se mnogo toga bolje vidi, snima se, a nelegalni zasadi duvana plene se i uništavaju.

Zvaničnici navode da je prioritet Vlade Srbije i u ovoj godini borba protiv sive ekonomije. Veliki doprinos tom “ratu” daje i policija, koja je u 2017. godini zabeležila izvanredne rezultate - zaplenjeno je mnogo akcizne robe, a veliki broj osoba “zaradio” je krivične i prekršajne prijave.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić rekao nam je da se policija svakodnevno bori s krijumčarima:

- Radna grupa za borbu protiv krijumčarenja duvana i duvanskih proizvoda je pokazala zavidne rezultate. Iz vazduha smo snimili nelegalne zasade duvana širom Srbije. Te podatke smo uporedili sa Upravom za duvan i videli odstupanja.

U jednoj situaciji inspektori su izašli na teren, još jednom sve prekontrolisali, i utvrđeno je da je određeni broj ljudi zasadio duvan, a da nisu imali potrebne “papire” za to niti dozvolu nadležnih republičkih organa.

- Uništeno je 17 hektara nelegalnih zasada, odnosno ukupno 34 tone - rekao nam je Rebić. - Procenjeno je da bi šteta koja bi bila naneta budžetu Srbije, da su od uništenog duvana napravljene cigarete, na ime akciza i PDV, iznosila oko 5,7 miliona evra.

ORGANIZOVANO

907 AKCIJA PREMA podacima MUP Srbije, u toku prošle godine u borbi protiv švercera cigareta i duvana organizovano je 907 akcija. Oduzeto je 2.847.930 paklica cigareta, ali i 22 tone i 835 kilograma rezanog duvana i 194 tone i 221 kilogram duvana u listu. Pored toga, u 56 zaplena oduzeto je više od 57 tona nafte, u 21 akciji - tona kafe, a u 37 zaplena - 113 tona alkohola. Radna grupa za borbu protiv krijumčarenja duvana, snimanjem nelegalnih zasada, pronašla je i ukupno uništila 67 hektara, odnosno 133 tone duvana u listu.

U toj borbi protiv sive ekonomije uočeno je da su šverceri sve domišljatiji, ali i da ih policajci prate gotovo u stopu. Tako je u jednoj od najvećih akcija organizovanih na teritoriji Beograda, Kraljeva, Subotice i Novog Pazara otkriveno i zaplenjeno 653.450 paklica cigareta, što je jedna od najvećih zaplena u Srbiji u proteklih desetak godina. Vrednost zaplenjene robe procenjena je na više od 120 miliona dinara.

VEĆI deo cigareta, bez akciznih markica i prateće dokumentacije, pronađen je u improvizovanim magacinima na području Beograda i Subotice, dok je deo pronađen tokom transporta u tri automobila i dva kombija. Uhapšeno je pet osoba, a protiv još dve je podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Zaplena je tokom 2017. bilo širom Srbije. Tako su policajci u Leskovcu i Zrenjaninu, gotovo na dva kraja zemlje, otkrili i oduzeli više od 57.000 paklica cigareta i uhapsili tri osobe. Na teritoriji Leskovca zaustavljeno je vozilo “fijat dukato”, a tokom pregleda utvrđeno je da prevozi cigarete bez dokaza o poreklu. Kombi je zaustavljen na putu Leskovac - Vranje, kod sela Vučje.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić

- Pronađeno je 44.570 paklica cigareta bez akcizne markica čija se vrednost procenjuje na oko šest miliona dinara - navode u MUP detalje iz novembarske akcije. - Zrenjaninci su istog dana otkrili 12.500 paklica cigareta bez akcizne markice, čija se vrednost procenjuje na oko milion i po dinara. Cigarete su pronađene prilikom pretresa stana i drugih prostorija jedne žene iz okoline Sečnja.

Jedna od najvećih akcija policije na suzbijanju sive ekonomije tokom prošle godine je i zaplena cigareta vrednih više od 46 miliona dinara. U koordiniranoj akciji Uprave kriminalističke policije sa kolegama iz Beograda i Kragujevca zaplenjene su 27.844 paklice cigareta različite vrste, bez akciznih markica. Boksovi su pronađeni tokom detaljnog pretresa kamiona, ali i stana i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni. Dve osobe su uhapšene. Jedna je iz okoline Topole, a druga iz Beograda.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vlada Srbije akcize MUP

©2018 Netmark d.o.o.