Arhiva » Vesti » Politika 17.01.2018

Migranti dvokrilcem ušli u Mađarsku

Politika sreda, 17. januar 2018.  |  M.G.

Mađarska policija je, kako javljaju agencije MTI i AP, uhapsila jedanaest migranata koji su u ovu zemlju ilegalno ušli - avionom. Dvokrilac tipa AN-2, registrovan u Ukrajini, povredio je vazdušni prostor Mađarske i sleteo na poljoprivredno gazdinstvo koje se nalazi u blizini Kalosemjena, mesta koje se nalazi 242 kilometara istočno od Budimpešte.

Kako se navodi, u avionu je bilo 11 migranata i to osam Vijetnamaca i troje Avganistanaca. Oni su napistili avion po sletanju pa je organizovana opsežna potraga za njima, tokom koje su angažovani vodiči službenih pasa a policajci su koristili i termovizijske kamere.

Policija istražuje kako je došlo do ovog neuobičajenog incidenta. Avion AN-2 je razvijen u SSSR-u posle Drugog svetskog rata. Iako je to bilo vreme kada su dvokrilci već bili prošlost, ova letelica se pokazala kao veoma praktična pa je korišćena u vojne i civilne svrhe.

I danas su mnogi avioni ovog tipa u upotrebi širom Rusije i istočne Evrope, kao i u Srbiji. Koriste se za prevoz padobranaca, zaprašivanje poljoprivrednih useva i u druge svrhe.

Vojska Srbije je imala više aviona ovog tipa, nabavljenih još u vreme JNA, a većina njih je uništena na zemlji tokom NATO agresije 1999. godine. Danas VS koristi jedan avion ovog tipa za padobranske skokove.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Ukrajina

©2019 Netmark d.o.o.