Arhiva » Vesti » Večernje novosti 19.01.2018

Svetlost Lubarde u Višegradu

Izložba slika u Andrićevom institutu posvećena 110. godišnjici od rođenja jednog od najznačajnijih slikara srpskog roda

Večernje novosti petak, 19. januar 2018.  |  N. J.

U Andrićevom institutu u Višegradu svečano je otvorena izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017", posvećena 110. godišnjici od rođenja jednog od najznačajnijih slikara srpskog roda. Vredna dela, ukupno 31 slika iz novosadske "Spomen-zbirke Pavla Beljanskog" i beogradske "Kuće legata", objedinjena su u ovoj postavci, a izložbu je otvorio direktor Instituta Emir Kusturica.

Pročitajte još: Filmska mećava kod Kuste

- Pomalo je nelogično otvarati nešto, samo po sebi otvoreno za percepciju ljudi. Ovaj otvoreni pogled na Lubardino delo nam u modernom vremenu pokazuje, da zamene za čoveka i ljudskost, ne može biti. Neke od Lubardinih slika vraćaju nas u praistoriju, kroz intenzivan doživljaj čoveka rođenog u kamenu. U svetlu koje se preko tog kamena prelama. Govore nam ova dela, da u vremenu veštačke inteligencije, postoje vrednosti koje jedino umetnik može stvoriti - rekao je Kusturica.

Pročitajte još: Lubarda se "sakrio" samo od prašine

PREMIJERA

OVA postavka je premijerno prikazivanje Lubardinih dela u Republici Srpskoj, a sledeća stanica izložbe biće Banjaluka. Otvaranju su prisustvovali čelnici Višegrada, učesnici i gosti festivala "Kustendorf", glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić i brojni građani Višegrada.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Emir Kusturica Petar Lubarda

©2019 Netmark d.o.o.