Arhiva » Vesti » Politika 21.01.2018

Vreme je da se novogodišnje jelke iznesu i zasade

Pre nego što se zasadi, praznično drvo sa busenom trebalo bi da odstoji u nekoj prostoriji gde se ne greje pa tek onda da se iznese napolje

Politika nedelja, 21. januar 2018.  |  B. Vasiljević

Poslednji trenutak je da svi oni koji ne dočekuju Kinesku novu godinu skinu ukrase sa jelke i novogodišnje drvce iznesu u dvorište. Ali, kako savetuju stručnjaci JKP „Zelenilo Beograd”, jelku bi prvo trebalo ostaviti na neko mesto u kući ili stanu gde može da se prilagodi novoj temperaturi i polako pripremi za „izlazak” van doma.

– Najbolje bi bilo da se jelka sa busenom iznese na nekoliko dana u hodnik ili neku drugu prostoriju koja se ne greje. Sadnju treba obaviti u danima kada je temperatura iznad nule i kada zemlja nije smrznuta. Tom prilikom treba voditi računa gde će jelka biti posađena jer će izrasti u visoko stablo i mora da bude udaljena od električnih i telefonskih kablova. Ne bi trebalo da bude ni blizu objekata – kažu u „Zelenilu”.

Važno je da drvo bude duboko posađeno u zemlju, isto onoliko koliko je bila u rasadniku, odnosno u saksiji. Na mestu sadnje prvo treba iskopati jamu kružnog oblika – trebalo bi da bude za oko 30 centimetara u prečniku veća od busena jelke.

– Prilikom kopanja sadne jame, prvi sloj zemlje treba odložiti na jednu stranu, a zemlju iz dubljih slojeva na drugu. Ovo je važno jer se zemlja sa površinskog sloja prilikom sadnje posipa preko busena. Sa njom bi trebalo dobro izmešati pregoreli stajnjak. Ostatak sadne jame treba ispuniti preostalom zemljom. Jelku treba postaviti potpuno uspravno, u centar sadne jame – savetuju u ovom preduzeću.

U toku sadnje oko busena jelke trebalo bi nabaciti lopatom sloj po sloj zemlje, koju povremeno treba blago nagaziti nogom, kako bi se izbeglo stvaranje šupljina ispunjenih vazduhom oko busena.

Na kraju, oko sadnice, od preostale zemlje treba napraviti takozvani čanak, koji će zadržavati vodu. Sadnicu posle završenog posla obilno zaliti vodeći računa da mlaz ne bude jak, da ne bi došlo do spiranja zemlje i da se ne bi ogoleo busen. Četinarske sadnice većih dimenzija treba ojačati drvenim kočićima se sa tri strane, kako bi drvo zbog sleganja zemlje i udara vetra ostalo pravo.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Nova godina

©2019 Netmark d.o.o.