Arhiva » Vesti » Glas Zapadne Srbije 22.01.2018

Žene spremne za platu programera

Glas Zapadne Srbije ponedeljak, 22. januar 2018.

Obuku iz Jave i veb-programiranja završilo je 30 žena iz Novog Pazara, Raške, Tutina i Sjenice, a sprovelo ju je udruženje „Svetionik“ iz Novog Pazara.

Ovo je jedan od 10 projekata koje je odobrilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija na javnom konkursu za dodelu sredstava programima u oblasti razvoja informacionog društva 2017.

- Deo ste programa za koji verujem da ne samo da će vama doneti ličnu korist i zadovoljstvo već će i doprineti razvoju digitalne privrede u Srbiji, ali i motivisanju žena da se u većem broju uključe u digitalne trendove - poručila je svežim programerkama Tatjana Matić, državni sekretar u resornom ministarstvu.

Ona je navela da, prema istraživanju ministarstva, nema velike razlike između polova u upotrebi novih tehnologija.

- Ženama su bliske nove tehnologije kada je reč o upotrebi, dok u samom sektoru, i naročito na vodećim pozicijama u IT kompanijama, preovlađuju muškarci, a žene su zastupljene sa svega 20 procenata, što je ujedno i evropski prosek - rekla je ona, najavivši da će u odnosu na rezultate svih realizovanih projekata, program prekvalifikacija žena u IKT biti proširen u narednom ciklusu.

Ovaj program se sprovodi za ukupno 230 polaznica i u Vranju, Zrenjaninu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, a cilj mu je podsticanje rodne ravnopravnosti u sektoru u kojem žene nisu dovoljno zastupljene.

Izvor: Kurir


Objavljeno na sajtu glaszapadnesrbije.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Pazar Sjenica Raška Tutin

©2019 Netmark d.o.o.