Arhiva » Vesti » Politika 23.01.2018

Dom vojske postaje hram knjige

U godini svog velikog jubileja valjevska biblioteka konačno bi trebalo da počne da rešava dugogodišnje probleme sa prostorom

Politika utorak, 23. januar 2018.  |  S. Ćirić

Valjevo – Višedecenijske probleme sa prostorom valjevska Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović” konačno bi trebalo da počne da rešava u ovoj 2018, godini kada obeležava veliki jubilej – vek i po od osnivanja Čitaonice valjevske. Nedavnom odlukom Skupštine grada Valjeva započeti su složeni postupak i procedura koja bi u konačnom ishodu trebalo da dovede do promene namene prostora nekadašnjeg Doma vojske u strogom centru grada, na uglu ulica Karađorđeve i Pop Lukine, u budući hram knjige uz koji bi trebalo da se formira i novi centar za razvoj informacionih tehnologija. Zgrada Doma vojske biće rekonstruisana i adaptirana, a u 2018. godini odvijaće se značajne aktivnosti na tom planu.

U gradu na Kolubari je još davne 1868. godine osnovana prva čitaonica, ali on nikada nije imao pravu zgradu biblioteke, već su za ove namene uvek dodeljivani neki manje-više (ne)uslovni prostori koje su bibliotekari prilagođavali svojoj nameni. Tako je biblioteka u poslednjim decenijama prošlog veka radila u 250 do 300 kvadratnih metara, da bi joj radi „gašenja požara” 1992. bila opredeljena i zgrada u Karađorđevoj 44 površine 800 kvadrata, opet kao prelazno rešenje...

Četvrt veka nakon toga, dogorelo je do nokata, realne procene i važeći standardi kažu da je gradu Valjevu na čijem širem području živi 90.000 ljudi potrebna biblioteka od 3.600 kvadratnih metara. Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović” kao regionalna institucija, danas, uključujući i nedavno dodeljeni prostor za Muzej zavičajnih pisaca, prostire se na jedva 1.300 kvadrata...

Gradska odluka da se uđe u proceduru za pretvaranje nekadašnjeg Doma vojske u biblioteku obradovala je ovdašnje bibliotekare. Pomenuta zgrada sada ima 1.700 kvadratnih metara, sa dogradnjom depoa koja je predviđena u prvoj fazi rekonstrukcije dostići će 2.200 kvadrata, a kada u drugoj fazi bude izgrađen i aneks trebalo bi da se dosegne do standardima utvrđenih 3.600 kvadratnih metara.

Prema rečima Violete Milošević, direktorke Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović”, očekivanja su velika, reč je ne samo o određenom povećanju prostornih kapaciteta i stvaranju uslova za rad ustanove u skladu sa standardima bibliotečko-informacione delatnosti, već i o činjenici da ceo kompleks, zgrada i dvorište nekadašnjeg Doma vojske pružaju znatne mogućnosti za razvoj biblioteke u budućnosti.

Biće to trajno preseljenje i konačna adresa ustanove čiju su istoriju obeležile brojne seobe, a njena delatnost, opremljenost i stručni rad uvek bili su senci neadekvatnog i nedovoljnog prostora, iznuđenih rešenja i kompromisa, uvek na štetu struke i kvaliteta usluge za građane, naglašava Violeta Milošević.

– Kada govorimo o Domu vojske kao rešenju za novu biblioteku, na samom početku imam u vidu identitet objekta koji se nalazi pod zaštitom države, njegovu istoriju i ugled u gradu, što predstavlja veliki podsticaj koji istovremeno i obavezuje da se ova dobra ideja realizuje na najbolji način, za opšte dobro svih građana – poručuje direktorka.

Ona dodaje da biblioteka koja nosi ime Ljubomira P. Nenadovića i obavlja poverene poslove od opšteg interesa na teritoriji Kolubarskog okruga, mora u svakom smislu biti spremna da svojim građanima obezbedi zakonom propisane uslove za celoživotno učenje, zadovoljavanje kulturnih potreba i zaštitu i prezentaciju kulturnog nasleđa.

– Ova velika ideja od nas traži da ne budemo skromni i neodlučni, već da verujemo i mnogo radimo – zaključuje Violeta Milošević, uz napomenu da se konačeno preseljenje može očekivati tek za koju godinu, tako da ostaje obaveza da se u međuvremenu u postojećem prostoru rad organizuje na najbolji mogući način.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Valjevo

©2019 Netmark d.o.o.