Arhiva » Vesti » Blic 24.01.2018

Tužioci nezadovoljni predlogom izmena Ustava

Blic sreda, 24. januar 2018.  |  B. B.

Među najvažnijim izmenama predviđeno je da se iz članstva Visokog saveta sudstva isključe predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, da se ukine izbor na trogodišnji mandat sudija i tužilaca, kao i da sudije i tužioce više ne bira Skupština.

S tim u vezi, Nenad Stevanović iz Udruženja tužilaca kaže za "Blic" da je predlog Ministarstva predlog jedne strane i da se nada će pred Venecijansku komisiju otići revidirani tekst u skladu sa primedbama struke i zahtevima iz poglavlja 23.

- Udruženje tužilaca pozdravlja ukidanje probnog mandata od tri godine, međutim zabrinuti smo kada je u piitanju menjanje imena Državnog veća tužilaca u Visoki savet tužilaca. Takođe, zabrinuti smo predlogom o smanjenju broja tužilaca u Visokom savetu sa sedam na četiri člana. Evropski standardi su da tužioci i sudije budu balansirano zastupljeni kako bi se isključio politički uticaj. U predlogu je učinjenja relokacija političkog uticaja, promenjena je forma, pa parlament ne bira tužioce direktno, već preko izabranih članova koji čine većinu u Savetu - naglašava Stefanović.

On dodaje da je problematično i da Vrhovni javni tužilac može bez saglasnosti da premesti tužioca u drugo tužilaštvo, grad, opštinu...


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Kuburović: Nije planiran reizbor sudija Vrhovnog suda

Večernje novosti sreda, 24. januar 2018.

Komentari

Ključne reči

Izbori

©2019 Netmark d.o.o.