Arhiva » Vesti » Danas 24.01.2018

Kuburović: Rukovodili smo se standardima u regionu

Danas sreda, 24. januar 2018.  |  Piše: Danas Online Piše: FoNet

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da prema predloženim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa Narodna skupština više nema nikakvu ulogu u izboru sudija i zamenika javnih tužilaca i da ostaje nadležna jedino pri izboru vrhovnog državnog tužioca.

Ona je za Radio-televiziju Srbije kazala da predsednika Vrhovnog suda Srbije ubuduće bira isključivo Visoki savet sudstva, da je ukinut takozvani probni mandat, odnosno izbor sudija i zamenika javnih tužilaca na trogodišnji mandat.

"Izmenjen je i sastav Visokog saveta sudstva gde više ministar nije član saveta, predsednik Odbora za pravosuđe Narodne skupštine takođe nije član saveta, ostaje da članove saveta biraju isključivo sudije kada je reč o predstavnicima sudija. Ima pet članova i pet članova koje predlaže Narodna skupština iz reda istaknutih pravnika", rekla je ministarka za RTS i navela da ovog puta sudije same sebe biraju, ministarka je kazala da Narodna skupština više nema nikakvog uticaja kada je reč o predlaganju članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija.

"Mi smo se rukovodili standardima koji postoje u zemljama u regionu i preporukama Venecijanske komisije", kazala je Nela Kuburović.

Ministarstvo pravde Srbije objavilo je juče na svojoj internet stranici Radni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koji će biti predmet novog kruga javnih rasprava.

Javna rasprava o Radnom tekstu izmena Ustava u oblasti pravosudja biće održana 5. februara u Beogradu, 19. februara u Kragujevcu, 26. februara u Nišu i 5. marta u Novom Sadu.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Tužioci nezadovoljni predlogom izmena Ustava

Blic sreda, 24. januar 2018.

Kuburović: Nije planiran reizbor sudija Vrhovnog suda

Večernje novosti sreda, 24. januar 2018.

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.