Arhiva » Vesti » Dnevnik 30.01.2018

Degustacija rakije u Staroj Moravici nadmašila sve festivale

STARA MORAVICA: Četvrta degustacija rakije koju su u Staroj Moravici organizovali Udruženje voćara i vinogradara „Rizling” i Kulturni centar „Adi Endre” iz tog mesta u opštini Bačka Topola, nadmašila je sve slične festivale u Srbiji.

Dnevnik utorak, 30. januar 2018.  |  Dnevnik.rs

Žiriju nije bilo lako, jer je morao da degustira i ocenjuje čak 551 uzorak rakije iz Srbije, Mađarske i Rumunije.

Uz pozdravne reči domaćina iz Udruženja „Rizling” i predsednika Saveta MZ Stara Moravica Atile Šefera, festival je otvorio potpredsednik Odbora za poljoprivredu Narodne Skupštine Srbije Arpad Fremond, naglasivši da je i ova manifestacija primer da se od malog lokalnog može napraviti regionalni događaj, na kome proizvođači mogu da prikažu, pa i prodaju svoje proizvode. Fremond je iskoristio priliku da proizvođače upozna sa podsticajnim sredstvima na koje mogu računati u ovoj godini.

Foto: Najbolji proizvođači rakije i pobednici Pihtijade u Staroj Moravici Foto: Dnevnik.rs

- Odziv proizvođača domaće prirodne rakije je bio iznad naših očekivanja. Verovatno je to što sve više proizvođača želi da na ovaj način proveri kvalitet svojih proizvoda u odnosu na kolege iz okruženja i inostranstva, a pored toga obezbedili smo i vredne nagrade za najbolje, dvodnevni boravak u Egeru u Mađarskoj. Za festival rakije i Pihtijadu obezbedili smo osam ovakvih nagrada – kaže predsednik Udruženja „Rizling” Atila Fabrik.

Na ovom festivalu prilikom predaje uzoraka rakija se odlaže u iste boce, dobija se kod za svaki uzorak, tako da prilikom ocenjivanja niko ne zna koje je čija rakija. Pobednički pehar festivala osvojio je sa kruškovačom Jožef Turuc iz Bačke Topole, ispečenom od stare sorte krušaka, drugo mesto pripalo je šljivovici Ištvana Molnara iz Kupusine, a treće lozovači Arpada Farkaša iz Mađarske. Nagradu za najbolju rakiju spravljenu u Staroj Moravici dobio je Atila Fabrik za rakiju od bundeve!

Foto: Nije bilo lako oceniti 551 uzorak rakije Foto: Dnevnik.rs

Bilo je dosta kvalitetnih rakija pa je stručni žiri na osnovu ocenjivanja dodelio 69 zlatnih medalja, 99 srebrnih i 151 bronzanu, a organizatori su još posebne nagrade dodelili za deset voćnih vrsta rakije. Posebna nagrada dodeljena je Ištvanu Bilickom iz Sente, koji je učestvovao sa 17 uzoraka rakije.

U degustiranje rakije u Staroj Moravici dobro se uklopila i prva Pihtijada, na kojoj je ovaj specijalitet spreman na tradicionalan način, ali i po posebnim receptima. Bilo je 30 učesnika iz Stare Moravice, okolnih mesta i iz Mađarske. Predsednica Kulturnog centra „Adi Endre” Gabrijela Gogoljak ističe da je cilj manifestacije da se uključi i promoviše što više učesnika.

Pobednici u spravljanju pihtija su, na staromoravički način Tamaš Rigo, za tradicionalnu pihtiju Antun Brčić, za posebnu pihtiju Angela Bece, a za najuspešniju na Pihtijadi proglašena je Magdalena Nađ. Nagrada je dodeljivana i za najharmoničniju pihtiju koja je najbolje „pasovala” uz rakiju, a pripala je Peteru Šuranjiju. Posebne nagrade za voćne pihtije dodeljene su Čabi Daroci i Eržebet Doža Boršoš.

Na festivalu u Staroj Moravici degustirale su se takmičarske rakije i pihtije, ali i razni proizvodi sa ovog područja sa oznakom lokalnih brendova. Nakon dodele nagrada dobro raspoloženje bilo je na druženju uz tri orkestra iz Sombora, Bačke Topole i Mađarske.

M. Mitrović


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.