Arhiva » Vesti » RTS 02.02.2018

Šabac: Preventivni pregledi na selu

Od 28. januara do 3. februara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Poslednjih godina, povećan je broj žena na području grada Šapca koje odlaze na redovne kontrole.

RTS petak, 2. februar 2018.
RTS: Šabac: Preventivni pregledi na selu

Tokom 2017. godine šabački Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić" organizovao je desetak akcija

i na seoskom području. Prošle godine, u toj ustanovi, registrovano je 19 novoobolelih žena. Ova sedmica, je izmeđ ostalog, posvećena i prenošenju poruka o značaju dostupnih mera prevencije.

"Karcinom grlića materice je drugi po učestalosti, odmah iza karcinoma dojke. Najvažnije je da se žena odazove na pregled gde se jednom bezbolnom metodom a to je uzimanje "Papanikolau" testa može dosta toga ustanoviti i naravno, na vreme lečiti. Ukoliko se na vreme otkrije,

karcinom se može otkriti u nekom premalignom obliku, kada je izlečenje 100 posto. Radimo i sistematske pregleda studentkinja, pozivamo žene iz raznih organizacija, organizujemo sopstvene akcije i odlaske u seoske ambulante", kaže dr Branko Mišić, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

"S obzirom da je Dom zdravlja ustanova preventivnog tipa, mi kontinuirano sprovodimo prevenciju, posebno na bolesti koje su učestale i gde je velika stopa umiranja. Organizujemo i predavanja u školama, gde se učenicima i studentima skreće pažnja na važnost redovne kontrole.

Sve to radimo u cilju podizanja svesti o važnosti redovnog pregleda. Odziv u selima kada organizujemo preventivne ginekološke preglede je dosta dobar, u ambulanti bude i više od 100 žena. Radimo i organizovani skrining raka dojke", objašnjava Mirjana Divljaković Ilić, glavna sestra Doma zdravlja.

Prvu ovogodišnju akciju preventivnih ginekoloških pregleda na seoskom području šabački Dom zdravlja, organizovaće sutra u Krivaji od 8 do 13 asova. Na kontrolu će moći da dodju i žene iz okolnih sela, bez obzira na to da li imaju zdrvstvenu knjižicu ili ne.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Šabac

©2019 Netmark d.o.o.