Arhiva » Vesti » RTV 02.02.2018

Saradnja AP Vojvodine i Orlovske oblasti Ruske Federacije

NOVI SAD - Srpsko – ruski poslovni forum u kojem su učestvovale delegacije iz AP Vojvodine i Orlovske oblasti Ruske Federacije, održan je danas u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji PKV i Južnobačkog upravnog okruga. U okviru Foruma, održani su neformalni bilateralni susrete, a ruska delegacija upoznala se sa investicionim potencijalima AP Vojvodine, poljoprivrednim potencijalima, metalskim sektorom, IT sektorom u AP Vojvodini i Republici Srbiji, kao i sa primenom IT-a u poljoprivredi, a

RTV petak, 2. februar 2018.  |  RTV, Tanjug
RTV: Saradnja AP Vojvodine i Orlovske oblasti Ruske Federacije

Forum je otvorio predsednik PKV Boško Vučurević koji je istakao da je za pospešivanje privrednog ambijenta i razvoj celokupnog regiona, od izuzetne važnosti, kako kaže, međusobna saradnja, povezivanje privreda, otvaranje tržišta i uspostavljanje kontinuirane saradnje između privrednih subjekata.

"Kada je reč o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni AP Vojvodine sa Ruskom Federacijom, tokom jedanaest meseci 2017. godine ostvaren je izvoz u Rusku Federaciju u vrednosti 293,4 miliona evra i time je za 15,4 odsto premašena vrednost izvoza iz 2016. godine. Uvoz je zabeležio vrednost od 784 miliona evra što predstavlja 90,6 odsto odsto uvoza iz 2016. godine. U razmeni je godinama unazad prisutan dosta visok spoljnotrgovinski deficit na našoj strani, zbog znatno veće vrednosti uvoza energenata", rekao je Vučurević.

Načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković istakao je da je u okviru trodnevne posete ruske delegacije, današnji dan u znaku privrede.

"Danas ćemo imati konkretne razgovore o potencijalima investicija na području i Južnobačkog upravnog okruga, cele Vojvodine i Srbije, a takođe i o potencijalima u vezi sa investicijama u gradu Orelu i Orlovske oblasti. Naši prijatelji iz Orlovske oblasti danas su došli sa ponudom da se izgradi jedan distributivni centar gde bi bili naši investitori iz RS i gde bi se plasirali proizvodi iz RS što je jedan veliki znak i veliki trenutak kada je regionalno povezivanje u pitanju, gde naši privrednici dobijaju jednu veliku šansu da kontrolišu zajedno sa ruskim partnerima tačan tok svih naših proizvoda kako bi izbegli sve nedoumice koje se trenutno javljaju", rekao je Novaković.

Delegaciju Orlovske oblasti danas predvodi gradonačelnik Grada Orela Vasilij Fedorovič Novikov koji je novinarima rekao da je region Orla u intenzivnom razvoju i izrazio nadu da će se, nakon današnjeg Foruma, dosadašnja saradnja sa našim privrednicima podići na, kako kaže, još viši i kvalitetniji nivo.

"Siguran sam da imamo snage i potencijala da stvorimo i napravimo pomenuti logistički centar. Orlovska oblast ima izuzetne potencijale u razvoju IT tehnologija, poljoprivredne proizvodnje, kao i u mnogim drugim oblastima. Upoznavajući se sa privrednim potencijalima Grada Novog Sada, Južnobačkog okruga, AP Vojvodine, siguran sam da postoji izuzetan potencijal za buduću saradnju", rekao je Novikov.

Investicionim potencijale Vojvodine i unapređenje saradnje sa Ruskom Federacijom predstavila je Razvojna agencija Vojvodine, a ispred PKV na temu poljoprivrednih potencijala govorila je Jelena Drobnjak, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV. Prisutnima su se predstavili Istraživačko-razvojni institut za primenu IT-a u poljoprivredi BioSens, IKT klaster i Vojvođansko metalski klaster. Nakon toga, usledile su prezentacije regiona Orel i "Inventos doo".

Novi Sad osnažuje privrednu saradnju sa Orlovskom oblašću

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas sa delegacijom ruske Orlovske oblasti na čelu sa zamenikom predsednika regionalne vlade zaduženim za razvoj investicione delatnosti Sergejom Filatovim, istakavši nužnost razvoja privredne saradnje Novog Sada i te oblasti Ruske Federacije.

Na sastanku je ocenjeno da je izuzetno važno što je juče potpisan Memorandum o razumevanju između Univerziteta u Novom Sadu i orlovskog državnog Univerziteta "Ivan Turgenjev", a kao veoma dobra je ocenjena dosadašnja saradnja ruskih naučnih institucija sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo "NS seme", navodi se u saopštenju Grada Novog Sada.

Vučević je istakao da zajednička istorija i dobri odnosi dva naroda predstavljaju čvrstu osnovu za udružene poduhvate u vitalnim oblastima od kojih će svi imati koristi, poželevši gostima srdačnu dobrodošlicu i zahvalivši se gostima koji su juče prisustvovali proslavi 270. rođendana Grada Novog Sada.

U delegaciji Orlovske oblasti bili su i predstavnici uspešnih kompanija koji su se ranije sastali sa ovdašnjim privrednicima u Privrednoj komori Vojvodine, a gde su održane i prezentacije važnih projekata. Predstavnike Orlovske oblasti ugostio je i načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, a sastali su se i sa zvaničnicima Pokrajinske vlade, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sagovornici izrazili uverenje da će aktivnosti koje su preduzete tokom boravka delegacije Orlovske oblasti u Novom Sadu dati dobre rezultate i doprineti obostranom razvoju.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vojvodina Novi Sad

©2019 Netmark d.o.o.