Arhiva » Vesti » Blic 13.02.2018

Reakcije iz Hrvatske na posetu: Vučić "odradio dobar pr", Kolinda kao "preplašena studentkinja"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje je dominantna tema u hrvatskoj javnosti, analizama dominiraju emocije, a tek retki pozivaju na procene dometa njegove posete kad se slegnu utisci, a po Vučićevom odlasku iz Zagreba.

Blic utorak, 13. februar 2018.  |  Tanjug

Slaven Letica, hrvatski publicista, sociolog, poznat kao jedan od najkontroverznijih intelektualaca u toj zemlji, misli da je dolazak predsednika Srbije u Zagreb dobra vest, ali i ukazuje da Hrvati, kao i drugi mali evropski narodi, imaju problem sa svojim "superlativnim građanima", pod čim misli na sve one deklarisane kao velike ustaše ili velike partizane, velike komuniste ili velike antikomuniste, velike i najveće Jugoslovene ili Hrvate...

- Od trenutka kad je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u službenu posetu lijepoj našoj pozvala srpskog predsednika Aleksandra Vučića, samozvani "superlativni Hrvati" na društvenim mrežama i na portalima specijalizovanim za, nazovimo to tako, "superlativno hrvatstvo", počeli su vikati i bukati kako "Vučić nije dobrodašao u Hrvatsku" - napisao je Letica na svom Fejsbuk profilu.

Navodeći da lično ne deli to mišljenje, Letica je dodao:

- Možda je Vučić doista metaforički velikosrpski vuk, koji nam u posetu stiže zagrnut u jagnječu kožu, i možda nije promenio ćud, koju je javno pokazivao 90-tih godina prošog veka, kad je verbalno veliko-srbovao (to je precizniji opsi srži njegovog govora od "četnikovanja") u Glini i Beogradu - piše on.

Kakav god Vučić bio, međutim, on je, kaže Letica, u Hrvatsku došao kao predsednik susedne države s kojom Hrvatska ima mnoštvo nerešenih računa i problema, koje naprosto moramo početi rešavati.

- Baš zbog toga dolazak Vučića u Zagreb treba pozdraviti kao, nadamo se, prvi, simbolični i mali korak ka rešavanju tih nerešenih problema i neplaćenih računa - naveo je.

Rezultati te posete mogu se, kaže, meriti nakon Vučićevog odlaska, a treba se nadati da će "uroditi nekim plodom, makar i vrlo malenim i skromnim”".

Kolinda preplašena i panična

Analitičar Žarko Puhovski je za RTL ocenio da je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović "nastupala potpuno preplašeno, panično".

- Neko ko napiše na rukav "hrabrost" liči na lošeg studenta ili studentkinju koja ide na ispit, a nije sigurna da dovoljno zna i onda, kao, podržava samu sebe. Dakle, ona je pola dana mislila "šta će mi reći Vučić", a onda je drugih pola dana mislila šta će reći Bujanec. I tu je onda nekako lepršala između. Sebe je dovela u poziciju da joj Vučić paternalistički kaže "dobra si, mala, nisam to od tebe očekivao, ali dobro si se držala" - smatra Puhovski.

"Patriotski festival"

Podsetio je da su u Zagrebu bile demonstracije i kada je dolazio bivši predsednik SAD-a Džordž Buš, i ne vidi problem u tome.

Ono što, dodao je, on vidi kao problem je jedna vrsta "patriotskog festivala".

- HRT i N1 su se takmičili u patriotizmu. Svi portali, s delimičnim izuzetkom "Jutarnjeg lista" su se takmičili u domoljublju, a niko nije postavio pitanje "o, da li je bilo kakvih grehova na našoj strani"? Kada se govori na kraju rata "Hrvatska je bila napadnuta" i tu nema spora, "Hrvatska je pobedila", nema spora, ali da su baš sve stvari na našoj strani bile čiste, ne bi se moglo ozbiljno govoriti - zaključio je Žarko Puhovski.

Vučić "odradio" dobar PR

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor smatra da je Vučić u Hrvatskoj "odradio sebi dobar PR posao".

Vučiću je to, tvrdi, važno jer želi pojačati tempo u pregovorima za ulazak u EU, odnosno ostaviti bolji utisak kao mirotvorac i kao čovek okrenut budućnosti.

Ponovila je da smatra da bi Vučić trebalo da se izvini zbog "velikosrpske ideje, zbog govora u Glini, zbog govora o potezu Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica kao crti od koje bi trebalo amputirati Hrvatsku".

HDZ-ov saborski zastupnik i predsednik HVIDR-e Josip Đakić i penzionisani general Željko Sačić izjavili su da su zgroženi izjavom predsednice koja je učesnike protesta protiv posete Vučića nazvala "političkim marginalcima".

Na večeri je, kažu, opet govorila o protestima i izvinila se Vučiću i delegaciji Srbije ako su doživeli neku neugodnost.

- Nije joj to trebalo - rekao je Đakić.

A jedan od organizatora protesta Sačić je na svom Fejsbuku zapitao:

- Predsednice, što Vam bi?! Pa Vi ste heroje iz Domovinskog rata, hrvatske heroje i ratnike, pravdoljubive i istinoljubive ljude, stradalnike i hrvatsku žrtvu grubo oklevetali, jer smo svi mi po Vama, marginalci s ruba političkog spektra i s ruba bilo kakvog razmišljanja. Pa kako Vas nije stid i sram? - napisao je on.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.