Arhiva » Vesti » Politika 13.02.2018

Protest Požežana odvratio opštinu od kupovine nelegalnog objekta

Politika utorak, 13. februar 2018.  |  Branko Pejović

Požega – Požežani su prekjuče izašli u ulični protest na trgu pred zgradom opštine, protiveći se donetoj opštinskoj odluci da za 12 miliona dinara lokalna samouprava kupi plac i nelegalan objekat u suvlasništvu muža predsednice SO Požega Zorice Mitrović. To protestno okupljanje, sudeći po preokretu koji je usledio, pokazalo se delotvornim: iz kabineta predsednika opštine Požega Milana Božića juče je saopšteno da vlasnici pomenutog placa i zemljišta odustaju od prodaje imovine opštini, te da će prodaju usmeriti ka drugim kupcima „čime je lokalna samouprava stavljena u svršen čin odustajanja i nemogućnosti otkupa”.

Nedavno je, podsećamo, požeška SNS usvojila odluku da za 12 miliona kupi nelegalan objekat u suvlasništvu muža predsednice lokalnog parlamenta Zorice Mitrović da bi tom kupovinom, kako je objašnjeno, rešila važno pitanje za sportsku halu. „Stav svih stručnih službi je da je ta lokacija jedina opcija za stvaranje uslova u rešavanju upotrebnih dozvola neophodnih za sportsku dvoranu”, navedeno je tada.

Ali usledio je protest Požežana, koji su lokalnoj vlasti uputili zahtev za hitnu obustavu postupka kupovine nelegalnog objekta i pozvali resorno ministarstvo da se uključi u rešavanje problema, a tužilaštvo da pokrene predistražni postupak. „Nelegalni građevinski objekti, prema zakonskim propisima, ne mogu biti predmet eksproprijacije, a pogotovo ne kupovine neposrednom pogodbom opštine”, naglašavaju u organizacionom odboru protesta, odakle je za ovu priliku „puštena u opticaj” i šaljiva novčanica od 12 miliona dinara sa likom predsednice požeškog parlamenta.

Na protestnom okupljanju bio je i Simo Stokić, stručnjak za građevinsko zemljište i legalizaciju, koji je medijima o ovoj odluci lokalne vlasti rekao:

– Umesto da uklone nelegalan objekat, oni ga otkupljuju za astronomsku cenu, veću nego da je legalan.

Nakon protesta saopštenjem se oglasila lokalna vlast navodeći da je opcija otkupa dela zemljišta i objekta uz sportsku dvoranu „najgore medijski zloupotrebljena za potrebe dnevne političke kampanje i uništavanje opštine Požega u svim segmentima”.

„Vlasnici predmetnog zemljišta i objekta su se prethodnih dana našli pod najgorim medijskim linčom, a doživeli su i pretnje u vezi sa bezbednošću njihove porodice, zbog čega su nas obavestili da su odustali od prodaje imovine opštini Požega. Ovakvom situacijom opština će jako teško rešiti problem upotrebnih dozvola za sportsku dvoranu”, piše u saopštenju požeške vlasti koja zbog ovoga proziva „ostatke Demokratske stranke i njima slične” koji su, „odgovorni za jednu od najvećih afera u istoriji Požege i rekonstrukciju gradskog trga, gde je uloženo više od milion evra, isplaćenih do poslednjeg evra novcem naših građana”.

„Verujemo da će se nadležni organi ubrzo pozabaviti činjenicom da su demokrate finansirale radove trga koji nisu bili u skladu sa tehničkom dokumentacijom, dovodeći u opasnost ljude, kao i prateće objekte. Sve čega se dotakla DS sa svojim kompanjonima, pretvorilo se u pljačku i opasnost po građane”, piše u saopštenju iz kabineta predsednika Božića.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Požega

©2019 Netmark d.o.o.