Arhiva » Vesti » RTV 13.02.2018

Stefanovski: Kuvao sam taj album u glavi i duši 20 godina

BEOGRAD - Snimio sam najintimniji album do sada i verujem da sam uspeo da se obratim svojoj publici bukvalno "na uvce", kazao je danas virtouz na gitari Vlatko Stefanovski najavljujući svoj koncert 2. aprila u beogradskom Kolarcu na kojem će promovisati novi album "Mother tongue".

RTV utorak, 13. februar 2018.  |  Tanjug
RTV: Stefanovski: Kuvao sam taj album u glavi i duši 20 godina

Slavni gitarista je u pres sali Kolarca naglasio da je album "Mother tongue" snimio u minimalnim tehničkim uslovima.

"Primenio sam apsolutni muzički minimalizam: jedan čovek, jedna gitara i jedan mikrofon. Pored svih napada koje doživljavamo na naša čula u doba tehnološke revolucije, sve je manje vremena za neku vrstu meditacije, introspekciju, za promišljanje o suštini našeg boravka na ovom i ovakvom svetu...Uglavnom se bavimo obavljanjem tehničkih "zadataka" i zato sam ovim albumom hteo da se oduprem ekpanziji tehnologije i mašinama koje zapravo sve više slušamo u modernoj muzičkoj produkciji", kazao je Stefanovski.

Cenjeni muzičar smatra da publika danas umesto muzike sve više sluša produkcijske trikove.

"Posle različitih muzičkih i kreativnih iskustava u životu, saradnje sa big bendovima, rok i fjužn grupama, sa kamernim orkestrima... zaslužio sam da se na intiman način obratim svojoj publici", rekao je Stefanovski.

Poseban kuriozitet u procesu nastajanja albuma "Mother tongue" čini vreme za koje je on nastao, a to su, kaže, bila samo četiri dana.

"To zvuči prozaično, ali kuvao sam taj album u svoj glavi i svojoj duši skoro 20 godina. Na neki način nikada nije bilo vreme za takav album...Ili nisam imao dobru gitaru, ili nisam bi u formi, zadovoljan kako sviram, ili sam čekao da sazri neka tema koju sam planirao da snimim...", dodao je on.

Kaže da nije mali izazov da se pojavi gitarista sam pred publikom, a posebno pred mikrofonom u muzičkom studiju.

"Kada uključiš dugme za snimanje zvuka, odmah se prebaciš u drugačiju mentalnu disciplinu. To crveno REC uvek opominje da morate da svirate najbolje što umete. Temu 'Bistra voda' odsvirao sam i snimio iz prvog pokušaja. Jednostavno znao sam da je ok", kazao je Stefanovski.

Nekadašnji gitarista legendarne grupe "Leb i Sol" kaže da je virtuoznost ponovljiva i da zato ne voli kada tim epitetom časte njegovo sviranje.

"Nisam ja najbrži, niti najbolji gitarista na svetu, ali se borim da iz svog instrumenta izvučem magiju, a kod publike proizvedem neku vrstu hipnoze. Naravno u domenu umetničkog standarda, a ne u domenu psihijatrijskih okvira. Ko hipnotiše publiku ima blagoslov muzičkih bogova. Zato uporno vežbam i tražim nova rešenja u muzici", kazao je Stefanovski.

Priseća se da je na Kolarcu nastupao sa legendarnim bubnjarom Lalom Kovačevim i njegovim bendom.

"Lala nije dobio dovoljno priznanja za života jer je pionirski spajao džez sa etno motivima, improvizaciju sa balkanskim folklorom. On je to činio sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a danas je to standard u kojem uživaju muzičari i publika", kazao je Stefanovski.

Svoj koncert 2. aprila u Kolarcu Stefanovski, kako kaže, sprema u posebnoj meri jer je svestan da je to jedna od najakustičnijih dvorana u regionu.

"Biće to svečanost i za mene i za publiku. Deo te svečanosti biće i akustika Kolarca. To je izvanredna drvena dvorana koja je u istoj ravni sa poznatim svetskim drvenim dvoranama, poput onih u Beču, Lajpcigu, Londonu...Drvo je čudo i nije slučajno da sviram drveni instrument. Drvo je nekada bilo živo, ali ono produžava svoj život kroz inkarnaciju u gitaru ili neki drugi instrument... Klavir na primer ili gudački instrumenti. Ako se spoje kvalitet drveta mog instrumenta sa drvetom od kojeg je građena dvorana onda publici stvarno sledi muzička svečanost", kazao je Stefanovski.

O nagađanjima oko ponovnog okupljanja legendarnog fjužn rok benda "Leb i sol " Stefanovski nije želeo mnogo da priča.

"Moj sin Jan ima 17 godina, svira bubnjeve i sve više se interesuje kako smo snimali te fantastične albume sa etiketom 'Leb i sol'. Stalno me zapitkuje kako smo snimili neku pesmu...Svim članovima grupe 'Leb i sol' želim dobro zdravlje i to je otprilike sve. U mojim planovima nema ponovnog okupljanja grupe", kazao je Stefanovski.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.