Arhiva » Vesti » Politika 14.02.2018

NBS očekuje ubrzanje privrednog rasta

Inflacija niska i stabilna i u narednom periodu, premija rizika zemlje u protekle dve godine više nego prepolovljena

Politika sreda, 14. februar 2018.  |  J. Rabrenović

Narodna banka Srbije predviđa ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. i 2019. godini od oko 3,5 procenata, a u srednjem roku od oko četiri odsto. Za Srbiju je posebno važno poboljšanje izgleda privrednog rasta zone evra i zemalja regiona, koje su naši važni spoljnotrgovinski partneri, i po tom osnovu očekujemo pozitivne efekte na dalji rast našeg izvoza, posebno prerađivačke industrije, izjavila je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS na konferenciji za novinare dodajući da se istovremeno očekuje rast uvoza, pre svega opreme, usled nastavka investicionog ciklusa.

Guverner je istakla da je inflacija prošle godine bila u okviru ciljanog nivoa od tri odsto, plus minus 1,5 procenata i da su tri rejting agencije povećale kreditni rejting Srbije. Prema novoj centralnoj projekciji očekuje da će međugodišnja inflacija i u naredne dve godine nastaviti da se kreće u granicama cilja od tri odsto, uz odstupanja od 1,5 procenata u oba smera, čemu će doprineti i postepen oporavak domaće tražnje. Premija rizika zemlje u protekle dve godine više je nego prepolovljena. To je rezultiralo rastom poverenja investitora u perspektive srpske ekonomije, tako da su prošle godine neto strane direktne investicije u našu zemlju dostigle 2,4 milijarde evra, što je 6,6 odsto BDP.

Niže potrebe države za zaduživanjem, kako je rekla, bile su jedan od faktora pada udela javnog duga u BDP 10,4 procenta poena, koji se približio granici od 60 odsto. – Krajem godine, isplaćena je i dospela evroobveznica, koja je emitovana na međunarodnom tržištu 2012. godine, u iznosu od 750 miliona dolara, čime je smanjen i nivo duga, i njegova dolarska komponenta – rekla je Tabakovićeva.

Ona je podsetila da je NBS snizila referentnu kamatnu stopu na 3,5 odsto, što je dovelo do dodatnog sniženja kamata na dinarske kredite privredi i stanovništvu, kao i kamata na zaduživanje države u dinarima. Podsetila je da je na aukciji državnih desetogodišnjih dinarskih hartija od vrednosti održanoj 6. februara, tražnja bila gotovo pet i po puta veća od ponude, i da su te hartije prodate po kamatnoj stopi od 5,35 odsto, što je 7,64 procentna poena niže nego na aukciji iste ročnosti iz oktobra 2014. godine.

Prema njenim rečima, nivo problematičnih kredita smanjen je 53 odsto u poslednje dve godine, dok je kreditna aktivnost banaka porasla u 2017. godini 7,4 odsto, pri čemu su krediti privredi porasli 4,3 procenta.

Što se tiče pritisaka na rast vrednosti dinara, Tabakovićeva je navela da je dinar prošle godine ojačao prema evru 4,2 procenta, i da je NBS radi ublažavanja prekomernog kratkoročnog jačanja domaće valute intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza u neto iznosu od 725 miliona evra, čime su dodatno ojačane devizne rezerve zemlje. Takođe je navela da imamo 19,41 tonu zlata u ukupnim deviznim rezervama.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.