Arhiva » Vesti » RT Kragujevac 14.02.2018

Sećanje na britanske dobrotvorke

RT Kragujevac sreda, 14. februar 2018.

Kragujevac ponosno čuva najsvetlije primere humanosti – uspomenu na škotske humanistkinje koje su dobrovoljno radile u vojnoj bolnici tokom Prvog svetskog rata.

To je istakao gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, na svečanom prijemu organizovanom za ambasadore Velike Britanije, Kanade i Australije.

Dr Elizabet Ros, škotska humanistkinja bila je jedna od 6 članica britanske misije koja je došla dobrovoljno u prvu vojnu bolnicu u Kragujevcu početkom 1915. da neguje ranjenike i obolele od pegavog tifusa. I sama je stradala od ove bolesti i sahranjena u Kragujevcu na dan svog rođenja.

Kragujevčani neguju sećanje na hrabrost i požrtvovanje britanskih humanistkinja rekao je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić na svečanom prijemu za ambasadore Velike Britanije, Kanade i Australije, predstavnike ministarstava, vojske, Univerziteta, Okruga i Crvenog krsta.

Tom prilikom je publicistkinja iz Edinburga Luis Miler, koja više od 15 godina istražuje, predala sekretaru Crvenog krsta Kragujevac Nevenki Bogdanović, sva porodična dokumenta Dr Elizabet Ros.

Ova tradicija nije samo humanitarna već i istorijska. Na učešće žena u humanoj misiji u Srbiji podsetili su i predstavnici ambasada iz Kanade i Australije.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif je rekao da mu je čast što svake godine učestvuje u susretima povodom godišnjice smrti dr Ros u Kragujevcu.

Na svečanom prijemu u Skupštini grada prisutnima je poklonjen časopis Crvenog krsta Kragujevac „U službi humanosti“, čiji je značajan deo posvećen tekstu „Naše engleskinje“.

Najavljeno je i otvaranje Memorijalne sobe, gde će se naći sve heroine koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu, koje nisu nosile oružje već su bile vođene idejom humanizma.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković.


Objavljeno na sajtu rtk.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.