Arhiva » Vesti » RT Kragujevac 14.02.2018

Sećanje na humanost dr Elizabet Ros

RT Kragujevac sreda, 14. februar 2018.

Na Varoškom groblju služen je pomen povodom 103 godine od smrti doktorke Elizabet Ros, škotlađanke koja je umrla od tifusa u kragujevačkoj bolnici, gde je lečila srpske ranjenike u Prvom svetskom ratu.

Pomenu su prisustvovali predstavnici Grada, Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Kliničkog centra, Univerziteta, Crvenog Krsta, kao i ambasadori iz Velike Britanije, Kanade i Australije.

Episkom Šumadijski gospodin Jovan, sa sveštenstvom Eparhije Šumadijske, na Varoškom groblju u Kragujevcu, služio je pomen dr Elizabet Ros i stradalim pripadnicima stranih sanitetskih misija u Srbiji od 1914. do 1918. godine.

Svedočanstvo humanosti i dobrote podseća rečima upisanim na spomeniku „Narodu ste srpskom darovale srce“.

U tim kriznim vremenima, doktorka Ros i njene koleginice bile su svojevrsne prave ambasorke Velike Britanije u Srbiji, istakli su gosti.

Iako je verovala da samo radi svoj posao, Elizabet Ros i njene sunarodnice pokazale su da prijateljstvo i poštovanje među ljudima nosi najvrednije i najtrajnije vrednosti.

Srbija i Kragujevac, 103 godine nesebično čuvaju sećanje na dr Elizabet Ros i članice britanske humanitarne misije.

Velika Britanija to izuzetno ceni, naglašeno je prilikom polaganja venaca na grobove ženama nemerljive humanosti i dobrote.

Takav odnos prema stradalim požrtvovanim doktorkama i sestrama doprinosi jačanju prijateljstva među našim zemljama, naglašeno je na Varoškom groblju posle pomena.

Izveštava novinarka RTK Ksenija Đerković.


Objavljeno na sajtu rtk.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Velika Britanija Kanada

©2019 Netmark d.o.o.