Arhiva » Vesti » Valjevska posla 14.02.2018

Na današnji dan je poginuo pilot Sreten Dudić

Valjevska posla sreda, 14. februar 2018.

Na današnji dan 1937. godine poginuo je istaknuti valjevac, Narodni heroj pilot Sreten Dudić.

Sreten Dudić rođen je 1911. godine u selu Klonci, nedaleko od Valjeva, od oca Božidara i majke Milke. Osnovnu školu završio je u Petnici a gimnaziju u Valjevu.

Nakon završene gimnazije studirao je prava na Univerzitetu u Beogradu. Školske raspuste provodno je u mestu rođenja, družeći se sa Dragojlom Dudićem, članom KPJ od 1920. godine i pomožući mu u umnožavalju i rasturanju ilegalnog propagandnog materijala.

Dragojlo Dudić

Po preporuci Komunističke partije Jugoslavije, 1933. Godine, upisao je i završio aero kurs u Zemunu a naredne godine i Školu rezervnih oficira avijacije u Novom sadu. Kad je, jula 1936. godine u Španiji počeo građanski rat Komunistička partija Jugoslavije pozvala je sve članove i sve „prijatelje slobode i demokratije“ da pomognu legalnu špansku vladu. Organizacija za pomoć republikanskim borcima obuhvatila je više od 300.000 naših građana.

Među jugoslovenskim dobrovoljcima bilo je i nekoliko pilota koji su se borili u republikanskoj avijaciji, čuvenoj „Gloriozi“. Jedan od njih je bio i Sreten Dudić koji se pokazao kao jedan od najsposobnijih i najhrabrijih pilota ove slavne eskadrile.

Prema pričanju njegovog ratnog druga Žikice Jovanovića Španca, Sreten Dudić učestvovao je i u potapanju brod “L`Espanj”. U toj borbi je bio ranjen u nogu.

Sa aerodroma u Španiji poslednji put se vinuo u nebo 14. Februara 1937. Godine I krenuo u borbu protiv tri neprijateljska aviona. Tokom borbe biva smrtno ranjen i njegov avion pada negde kod Valensije.

Federalna unija španskih studenata izdala je u Barseloni 1938. knjigu „Krv i život za slobodu“. U toj knjizi odana je počast i Sretenu Dudiću:

„Na Novu godinu 1937. prešao je Pirinejske planine student prava Sreten Dudić, rodom iz Klinaca kod Valjeva. Zadojen slobodarskim duhom srbijanskog sela, težeći za slobodom, našao je izraz toj težnji stupivši u redove republikanske avijacije. U januaru je došao, u februaru ga već izgubismo. Ponosni soko španskog neba, beogradski student Sreten Dudić survao se jednog dana polomljenih krila.“

I.M.


Objavljeno na sajtu valjevskaposla.info »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Valjevo

©2019 Netmark d.o.o.