Arhiva » Vesti » Večernje novosti 14.02.2018

Tribina o Izraelu u KC Novog Sada: Velika uloga Trampovog zeta

Starović je na predavanju pod naslovom „Izrael 1948–2018. Godine“ podsetio da je Izrael u svom modernom obliku formiran pre tačno sedam decenija

Večernje novosti sreda, 14. februar 2018.  |  NovostiOnline

TRAMPOVA odluka da prizna Jerusalim za prestonicu Jevrejske države nije rezultirala „intifadom“ (civilnim ustankom), što su očekivali ekstremniji politički predstavnici Palestinaca, ali je svakako antagonizovala brojne tradicionalne američke saveznike u regionu, poput Jordana ili Turske – rekao je istoričar Nemanja Starović večeras na veoma posećenoj tribini u Kulturnom centru Novog Sada.

Starović je na predavanju pod naslovom „Izrael 1948–2018. Godine“ podsetio da je Izrael u svom modernom obliku formiran pre tačno sedam decenija i predstavlja državu koja se svakim danom bori za svoj opstanak u nepovoljnom, a često i u neprijateljskom okruženju. Uprkos tome, reč je o državi čiji građani uživaju visok stepen političkih sloboda, kao i najviši standard življenja na čitavom Bliskom istoku.

- Prihvaćen kao deo političkog Zapada, Izrael od svog osnivanja neguje strateške veze sa Sjedinjenim Američkim Državama, za koje Jevrejska država predstavlja odskočnu dasku za projekciju sopstvenih interesa u uvek važnom regionu Bliskog istoka – rekao je Starović.

PROČITAJTE I: Novosadske ulice: Stanari ponosni na svoje junake

On je dodao da nova politika predsedničke administracije Donalda Trampa u fokus stavlja partnerstvo sa državama poput Izraela i Saudijske Arabije,a sve u cilju suzbijanja sve snažnijeg uticaja Irana.

- Neki tvrde da Izrael predstavlja oazu političkog Zapada u središtu Bliskog istoka, dok postoje i oni koji smatraju da je Izrael društveno i ekonomski najrazvijenija država Bliskog istoka i jedina demokratija na tom prostoru zbog slobodnih izbornih procesa i slobode štampe - rekao je Starović.

Podsetio je i da je aktuelni premijer Izraela Benjamin Netanjahu srdačno dočekao pobedu Donalda Trampa, čijim dolaskom su odnosi Izraela i SAD-a postali još bolji, te da veliku ulogu u svemu tome ima i Trampov specijalni savetnik za Bliski istok i zet Džered Kušner, koji je porodični prijatelj porodice Netanjahu.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Jerusalim Novi Sad Turska Izrael

©2019 Netmark d.o.o.