Arhiva » Vesti » Blic 15.02.2018

Skuplji vrtić zbog boginja: Roditelji čija deca dobiju morbile, morali bi da doplate u ovom slučaju

Ukoliko bi neki od mališana koji idu u privatne vrtiće u sistemu refundacije dobio male boginje, roditelji bi pored silne brige morali još da plate i do 10.000 dinara!

Blic četvrtak, 15. februar 2018.  |  Milica Rašić

Ovakav scenario moguć je zbog načina na koji Grad Beograd subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima.

- Ekonomska cena boravka deteta u predškolskoj ustanovi u Beogradu iznosi 27.952 dinara mesečno, što je i maksimalni iznos za izračunavanje visine novca za refundaciju roditeljima. Za dane kada dete odsustvuje iz privatnog vrtića refundacija se umanjuje za 50 odsto dnevne cene vrtića - objasnili su ranije iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Dnevna cena se dobije kada se cena vrtića podeli sa brojem radnih dana u mesecu, a prema objašnjenju Sekretarijata, maksimalna refundacija iznosi 22.361,6 dinara.

U mesecu koji ima 22 radna dana, dnevna cena boravka u obdaništu iznosi 1.270 dinara, a ukoliko dete ne dolazi, Grad refundira samo polovinu ove sume, odnosno 635 dinara, dok preostali deo moraju da plate roditelji.

Ukoliko dete dobije boginje, ono će morati da odsustvuje dve do tri nedelje iz vrtića. Mame i tate bi, u tom slučaju, pored standardnih 5.590 dinara, koliko mesečno izdvajaju za obdanište, morali da doplate još 6.350 za deset radnih dana odsustva, odnosno 9.525 dinara ukoliko nisu dolazili tri nedelje!

Podsetimo, zbog aktuelne epidemiološke situacije malih boginja, u državnim vrtićima je počela da se sprovodi stroga kontrola vakcinalnog statusa dece. Naloženo je da se ubuduće u obdaništa ne primaju deca koja nisu vakcinisana, odnosno koja ne donesu potvrdu o razlogu zbog kojeg to nije učinjeno.

- Dopis je dostavljen svim lokalnim samoupravama koje su osnivači predškolskih ustanova. Prirodno je da dopis bude prosleđen i onim ustanovama u privatnom sektoru u kojima gradska uprava subvencioniše boravak dece - rekao je prim. dr Zoran Panajotović, koordinator Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.