Arhiva » Vesti » Insajder 15.02.2018

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo Vučićevo ponašanje prema novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je ponašanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema novinarima u Hrvatskoj, koje je optužio da izmišljaju, a pitanja o njegovim ratnim izjavama nazvao uvredama i harangom.

Insajder četvrtak, 15. februar 2018.  |  Beta

"Vučić tako drsko i s omalovažavanjem neprekidno govori u svojoj zemlji o novinarima koji obavljaju svoj posao i postavljaju mu pitanja, a sada je takvo ponašanje ponovio i u Hrvatskoj", upozorio je HND.

To udruženje uputilo je i kritiku predednici Hrvatske Kolindi Grabar - Kitarović zbog nezvaničnog zahteva iz njenog kabineta hrvatskim novinarima da ne pitaju Vučića o njegovom govoru u Glini 1995. godine.

HND podsetilo je Vučića da je njegova obaveza kao predsednika države da na pitanja novinara odgovara i da nema pravo novinarska pitanja proglašavati uvredama, harangama niti izmišljotinama i to još pritom tvrdeći neistinu.

"Političar koji to radi čini pritisak na novinare i medije, što je nedopustivo u svakom civilizovanom društvu", navodi se u saopštenju.

Novinari su pitanje o govoru u Glini Vučiću postavili juče tokom njegove posete Vrginmostu, ali on je na njega izbegavao da odgovori, a potom ga je "naljutilo" insistiranje novinara da kaže šta danas misli o svojoj izjavi u kojoj je hrvatsku vlast nazvao "ustaškom" i poručivao da Glina i Banija nikad neće biti hrvatske.

Predsednik Srbije je pritom optužio novinara N1 televizije da je izmislio da je Vučić spominjao "Veliku Srbiju" u govoru u Glini 1995. godine.

HND je naveo da za taj govor postoje dokazi, jer je govor snimljen, pa je i dalje moguće pogledati i poslušati šta je Vučić zaista rekao.

"Prilikom odgovaranja na novinarska pitanja u Vrginmostu kada nije govorio istinu optuživši novinara N1 za izmišljanje, predsednik Srbije nazvao je takođe novinarska pitanja uvredama i harangama", navodi se u saopštenju.

HND je dodao da je pitanje o Vučićevom govoru u Glini u funkciji njegovog suočavanja s njegovom političkom prošlošću i ocenjuje da ograničavanje i omalovažavanje novinara koji ga postavljaju nije u službi istine niti unapređenja odnosa izmedju dve države.

Izvor: Beta


Objavljeno na sajtu insajder.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.