Arhiva » Vesti » Nedeljnik 15.02.2018

Geni otkrivaju vreme smrti

Istraživači, koji su proučili gene 129 mrtvih osoba, kažu da su zahvaljujući novoj metodi do otkrivanja vremena smrti dolazili u proseku za 63,75 minuta

Nedeljnik četvrtak, 15. februar 2018.

Genetski sat koji počinje da kuca nakon što neko premine mogao bi u budućnosti forenzičkim timovima da bude od velike pomoći u utvrđivanju tačnog vremena smrti.

Trenutno se kao pokazatelj koristi merenje temperature tela, koja na svakih sat vremena opadne za 1,5 stepeni Celzijusovih.

Na vreme smrti upućuje i rigor mortis (mrtvačka ukočenost), kao i prisustvo insekata u blizini tela.

Ipak, nova metoda nudi znatno jednostavniji način za utvrđivanje trenutka smrti, i to samo u roku od sat vremena od pronalaska tela, prenosi Dejli mejl.

Naučnici su otkrili "kaskadu" genetskih promena koje se dešavaju kada osoba umre, a koje vode ka smrti svih ćelija i gašenju imunološkog sistema.

Najjasniji rezultati dobijaju se iz kože, štitaste žlezde, potkožne masti i pluća, s obzirom na to da nakon smrti geni više ne igraju ulogu u pokretanju procesa koji utiču na prenošenje kiseonika iz pluća u preostali deo organizma.

Istraživači, koji su proučili gene 129 mrtvih osoba, kažu da su zahvaljujući novoj metodi do otkrivanja vremena smrti dolazili u proseku za 63,75 minuta.

Ipak, istraživači na čelu sa Centrom za regulaciju genske ekspresije u Barseloni, navode da ova metoda nije dokazano efikasna 24 sata nakon smrti, i kasnije.

Najočiglednije promene u genskoj ekspresiji odvijaju se sedam do 14 sati nakon smrti, kaže doktor Pedro Fereira sa Univerziteta u Portu u Portugalu.

Genska ekspresija predstavlja proces u okviru kojeg se instrukcije u našim genima pretvaraju u finalni proizvod, poput proteina.

Naučnici su identifikovali 187 gena koji igraju važnu ulogu nakon smrti, uključujući gene HBA1 i HBA2, zadužene za procese prenošenja kiseonika iz pluća u ostatak tela, i promenu u njihovom ponašanju kada osoba prestane da diše.

Dok se, na primer, odmah nakon smrti slezina ili mali mozak skoro ne menjaju, u mišićima i debelom

Nova genetska metoda omogućava utvrđivanje vremena smrti proučavanjem određenih vrsta tkiva, što znači da je ono moguće čak i kada se pronađu samo ostaci tela, a ne celo telo.

Istraživanje je objavljeno u magazinu " Nejčer komjunikejšens".


Objavljeno na sajtu nedeljnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.