Arhiva » Vesti » Večernje novosti 15.02.2018

Otišla u istoriju Nema više hlada pod "Čuburskom lipom"

Večernje novosti četvrtak, 15. februar 2018.  |  M. STANOJKOVIĆ

ČUVENA vračarska kafana "Čuburska lipa", koja je postojala skoro ceo vek, od 13. febrauara živi samo u sećanju nekadašnjih posetilaca. Bageri su dovršili rušenje ovog starog zdanja, na čijem mestu će nići stambeni objekat.

Stecište boema sa Čubure u Cara Nikolaja, prepoznatljivo po drvetu lipe, starom 90 godina, sada je pretvoreno u šut. Beograđani, koji su godine proveli u ovoj kafani, sa setom su u utorak obilazili oko ruševina.

- Ne mogu da verujem da je i ona poput mnogih kafana sa Vračara porušena - kaže Olivera Jevtić, koja je bila česta gošća ovog ugostiteljskog objekta. - Tu me je deda prvi put doveo na ćevape, a i mnoge važne trenutke sam proživela u njoj. Tužna sam što nestaju jedna po jedna prave kafane.

PROČITAJTE JOŠ - Beogradske priče: Kako je Čubura dobila ime?

Vlasnik je, kako tvrde stare mušterije, sam odlučio da prostor na kom se "Čuburska lipa" nalazila proda investitoru. Međutim, stari gosti ne mogu da se pomire da će dugogodišnji ritual odlaska na prvu jutarnju kafu ili čašicu rakije i razgovora, morati da prekinu i potraže sto u nekom drugom lokalu. I zaposleni u pekari "Čubura", koja se nalazi pored nekadašnje kafane, zatrpani su pitanjima Beograđana kud nestade "Čuburska lipa". A mnogi su se i na društvenim mrežama "opraštali" od svog omiljenog kutka.

- Srušili su moje omiljeno mesto, gde sam naučio šta je prava kafana. Pozdrav "Čuburskoj lipi" - jedan je od komentara na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ - "Srpsku kafanu" zatvara kirija

Sa godinama, osim gostiju, menjali su se i vlasnici, a jedno vreme kafana je bila "odevena" u jugoslovensko ruho kada je ovaj objekat držao Joška Broz. Ambijent se menjao, ali duh ovog mesta bio je magnet za istinske boeme.

KATANCI

MEĐU poznatim i omiljenim kafanama koje više ne postoje je i restoran "Mihajlovac" na Banovom brdu, koji je srušen prošle godine. Na tom mestu uskoro će nići osmospratnica. I kafana "Sokolac", nedaleko od "Čuburske lipe", pretvorena je u maloprodajni objekat jednog trgovinskog lanca.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.