Arhiva » Vesti » Danas 13.03.2018

Ves Mičel: Pomoćnik za pregovore

Ličnost Danas Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel boravi danas u Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i opozicionim liderima.

Danas utorak, 13. mart 2018.  |  Piše: Danijela Jakobi

Kako se očekuje, Mičel će tokom posete Beogradu učestvovati u razgovorima o odnosima Beograda i Prištine. Tom prilikom bi trebalo da bude predstavljena radna verzija takozvanog specijalnog „kosovskog paketa“ koji su pripremile Sjedinjene Države, koji bi omogućio Srbiji ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku na međunarodnoj političkoj sceni. „On (Mičel) će potvrditi snažne veze između Srbije i SAD i pozvati srpsku vladu da ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom, sprovede reforme neophodne za postizanje njenog cilja – članstva u Evropskoj uniji, i aktivno podrži regionalnu stabilnost“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Nakon Beograda, Mičel će posetiti Skoplje, Atinu i Nikoziju. On će u susretima sa makedonskim zvaničnicima u sredu u Skoplju potvrditi podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Makedonije, ponuditi podršku u aktuelnim pregovorima Makedonije sa Grčkom i pozvati makedonsku vladu da primeni reforme. U četvrtak će boraviti u Atini, gde će sa visokim grčkim zvaničnicima razgovarati o produbljivanju američko-grčkih strateških veza i jačanju bilateralne saradnje u oblastima odbrane, energetike, trgovine i investicija. Tokom posete Kipru u petak, Mičel će razgovarati sa visokim kiparskim zvaničnicima, liderima kiparskih Grka i Turaka, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, saopštio je Stejt department.

Mičel je na mestu pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju zamenio Viktoriju Nuland, a na tu poziciju je izabran u septembru prošle godine po pojednostavljenoj proceduri. Prethodno nije imao iskustva u radu na pozicijama u državnoj administraciji, a poznat je po tvrdom stavu prema Rusiji. Tokom predsedničke kampanje 2012. bio je u tranzicionom timu za nacionalnu bezbednost republikanskog kandidata Mita Romnija. Kao stručnjak za NATO i transatlantske odnose proveo je 12 godina u Centru za analizu evropske politike, čiji je suosnivač. Bio je u odborima nekoliko američkih i evropskih instituta, poput Instituta za geostrategiju „Zbignjev Bžežinski“, Slovačke atlantske komisije i Praškog centra za transatlantske odnose. Koautor je dve knjige o geopolitici, od kojih je najpoznatija „Nestabilna granica: Ranjivi saveznici, uspon rivala i kriza američke moći“. NJegova treća knjiga biće objavljena ove godine. Diplomirao je na državnom Tehničkom univerzitetu u Teksasu, magistrirao spoljne poslove na Univerzitetu DŽordžtaun, a doktorirao na Fraj univerzitetu u Berlinu. Trenutno živi u Virdžiniji sa suprugom i dvoje dece.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.