Arhiva » Vesti » Dnevnik 27.03.2018

Letopis Matice srpske: Svetosavski temat

NOVI SAD: Svetosavski temat novog, martovskog broja Letopisa Matice srpske otvara tekst Svetlane Tomin o sremskim Brankovićima sa ovogodišnje Svetosavske besede, održane u Matici povodom Dana Svetog Save.

Dnevnik utorak, 27. mart 2018.  |  Dnevnik.rs

Po rečima profesorke Tomin, sremski Brankovići su kroz povezivanje sa osnivačima dinastije i crkve Svetim Simeonom i Svetim Savom, snažno podvlačili ideju kontinuiteta i svojim delovanjem potvrđivali se kao nastavljači nemanjićkih tradicija. O Svetom Savi, svetosavlju i duhu postmodernog doba piše Ivan Negrišorac ukazujući da niko u duhovnoj istoriji Srba nije takva snažna, tektonska pomeranja izazvao u oblicima mišljenja, doživaljaju sveta i u načinu života kao što je to učinio Sveti Sava, koji je u srpsku kulturu uneo ideale ishiastičke pravednosti i svete delatnosti koja u svim čovekovim postupcima traži i nalazi saglasnost sa najvišim načelima Bogočoveka.

U ovom tematu objavljen je i esej Miloša Živkovića o srpskoj srednjevekovnoj dvorskoj umetnosti u kome je dat istorijat stolnih mesta srpskih vladara u srednjem veku i graditeljsko ustrojstvo tih rezidencijalnih objekata.

Jovan Popov razmatra paralelizam motiva u Tolstojevoj pripoveci “Lucern” i romanima Dostojevskog “Bedni ljudi” i “Zapis iz podzemlja”.

Iako se ova dva velika ruska pisca nikada nisu sreli, mada su pripadali gotovo istoj generaciji, Popov navodi da su imali slične, kritičke poglede na savremenu zapadnu civlizaciju, njen moral i običaje.

U eseju “Carmina figurata u baroku” Nevena Savić se bavi “Stematografijom” Hristofora Žefarovića i “Svečanim pozdravom Mojseju Putniku” Zaharija Orfelina, ukazujući da intenzitet njihovog delovanja utiče na bakrorezačku veštinu i heraldičku praksu srpskih baroknih pisaca i priređivača zbornika likovnog savršenstva.

Letopis donosi izlaganje Žanete Đukić Perišić s programa “Književni svet i njegovo tumačenje”, održanog u Matici srpskoj povodom 125. godina rođenja Ive Andrića. Autorka je govorila o malim tajnama iz njegove umetničke radionice smatrajući da se u neko književno delo može ući i kroz piščeva autobiografska vrata. Iako je Andrić u svom delu nastojao da se udalji od svega što liči na autobiografiju, što se temelji na njegovom životu, Žaneta Đukić Perišić smatra da umetnik ne stvara u vakuumu lišenom tvoračke individualnosti, u nekakvom getu udaljenom od svih aspekata stvarnosti koji nužno formiraju autorovu ljudsku i kreativnu posebnost.

LMS donosi i esej američkog profesora Stivena Baskervila, vodećeg za pitanja razvoda, stvarateljstva i porodičnih sudova koji piše o novoj ideologiji seksa.

Poeziju u LMS objavljuju Dejan Aleksić, Nadežda Purić Jovanović, Gorica Radmilović, prozu Vesna Kapor i Srba Injatović, a broj zatvaraju kritički prikazi novih knjiga.

N. Popov


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad

©2019 Netmark d.o.o.