Arhiva » Vesti » Nova energija 28.04.2018

Wikipedia ima novu super opciju

Nova energija subota, 28. april 2018.  |  B92, Novosti Foto: Pixabay

Wikipedia konačno uvodi alat koji će čitaoce da spasi od beskonačnog kopanja po linkovima koji povezuju pojmove i tako doprineti čitanosti objavljenih članaka.

Ako držite miš iznad bilo kog hiperlinkovanog pojma na Vikipediji, videćete manji prikaz najave stranice na koju taj link vodi, što vam dopušta da istražujete povezane teme bez napuštanja one koju upravo čitate.

Uvođenjem ove opcije Wikipedia omogućava istraživanje tema bez napuštanja izvorne stranice i bez otvaranja velikog broja dodatnih tabova.

Mala najava stranice u sebi sadrži nekoliko rečenica ciljanog članka, dozvoljavajući čitaocima da odrede da li je tema na koju planiraju da kliknu povezana sa temom kojom se upravo bave.

Fondacija Wikimedia je sprovela vrlo pedantno istraživanje pre uvođenja ove mogućnosti, a reakcije su bile vrlo pozitivne. Samo mali deo ljudi je ovu opciju isključio, što znači da ona ne smeta “standardnom” čitaocu. Promena je Vikipediji donela i mnogo veći broj “standardnih” pregleda.

“Fondacija Wikimedia na uspeh gleda kao na mogućnost približavanja besplatnog znanja ljudima širom sveta, čak iako metoda kojom se to radi smanji broj potencijalnih posetilaca. Naš je cilj da učinimo Vikipediju korisnijom, verodostojnijom i zanimljivijom ljudima širom sveta”, navodi se u zvaničnom blogu Wikimedia.

Izvor: B92, Novosti

Foto: Pixabay


Objavljeno na sajtu novaenergija.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.