Arhiva » Vesti » Kurir 16.05.2018

EU očekuje definitivan napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Kurir sreda, 16. maj 2018.

BRISEL - Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da se šefica diplomatije EU Federika Mogerini sastala danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem na marginama samita EU Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji.

"Dva lidera su potvrdila svoju spremnost da nastave intenzivan rad sa visokom predstavnicom kako bi došli do sveobuhvatne normalizacije odnosa, što je ključni element transformacije celog regiona", navodi se u tekstu saopštenja Evropske službe za spoljne poslove.

U sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu navode da je Mogerini sa Vučićem i Tačijem u Sofiji razgovarala u kontekstu nastavljenog posredovanja u dijalogu Beograda i Prištine.

"Uzevši u obzir važnost koju EU pridaje odnosima sa Zapadnim Balkanom, i to posebno ove godine, važno je da se napravi definitivan progres u nastupajućem periodu kako bi i Srbija i Kosovo i Metohija mogli da napreduju u svojim evropskim težnjama", zaključeno je u saopštenju.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je u eksluzivnom intervjuu Tanjugu pred samit u Sofiji poručio da dugoročno rešenje za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine podrazumeva "održivo i realistično rešenje zasnovano na međunarodnom pravu".

"Sledeći korak je podizanje normalizacija na sveobuhvatni nivo, a na dvema stranama je da uz pomoć Federike Mogerini definišu sadržaj pravno obavezujućeg sporazuma", izjavio je komesar Han.

Kurir

Autor: Kurir.rs/Tanjug


Objavljeno na sajtu kurir.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.