Arhiva » Vesti » Slobodna Evropa 16.05.2018

Mogerini s Tačijem i Vučićem o normalizaciji odnosa dve zemlje

Slobodna Evropa sreda, 16. maj 2018.

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se u Sofiji sa visokom predstavnicom EU, Federikom Mogerini, uoči samita EU - Zapadni Balkan u četvrtak, kao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tači je u izjavi novinarima nakon sastanka sa Mogerinijevom kazao da je sastanak bio važan, veoma produktivan i da je bilo reči o evropskoj budućnosti, viznoj liberalizaciji, kao i o daljim koracima koje Kosovo treba da poduzme.

"Zajednička je konstatacija da je učešće Kosova na ovom samitu EU i država Zapadnog Balkana istorijsko za Kosovo, što podrazumeva konsolidaciju i afirmaciju Kosova u smislu jedne konkretne i sigurne evropske perspektive", kazao je Tači.

On je dodao da je na inicijativu Mogerinijeve održan zajednički sastanak i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem na kojem je bilo reči o mogućnostima za konkretne i konstruktivne korake u predstojećem procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije radi izgradnje dobrosusedskih odnosa.

"Složili smo se da konačna faza dijaloga počne u bliskoj budućnosti uz posredstvo Mogerini i uz poršku SAD-a i svih država koje žele da pomognu. Ovo je novi trenutak koji zahteva mobilizaciju svih snaga i energija političke scene, civilnog društva, medija na Kosovu. Ovo će biti veoma odgovoran proces", kazao je on, dodajući da će kraj dijaloga omogućiti priznanje Kosova od strane Srbije i članstvo u UN.

"Ovaj proces neće biti ni malo lak ni za Kosovo ni za Srbiju. Svesni smo da niko neće dobiti 100 odsto. Ali ono što je sigurno jeste da će i Kosovo i Srbija postizanjem ovog zakonski obavezujućeg sporazuma biti deo evropske porodice. Sačuvaće se teritorijalni integritet Kosova, suverenitet i radićemo maksimalno u evropskom duhu i u uskoj saradnji sa međunarodnim partnerima kako bi se ovaj proces okončao uspešno u skladu sa interesima građana Kosova i međunarodnih partnera", kazao je Tači.

On je dodao da je takoreći siguran da će se proces završiti win-win situacijom, odnosno da će i Kosovo i Srbija imati konkretnu evropsku budućnost nakon sprovođenja tog sporazuma i da se neće ugroziti ni jedna ni druga država, već da će se pronaći modaliteti dobrosusedske saradnje na osnovu evropskih principa i standarda i afirmativnije pozicije za kosovske Srbe.

On je zaključio da se ovaj trenutak treba dobro iskoristiti jer se ne dešava često da svetski centri vrate pažnju na Kosovo i Balkan.

Povodom ovog susreta, oglasio se i kabinet visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederice Mogherini. U izdatom saopštenju se podvlači da su Vučić i Tači potvrdili spremnost da nastave sa intenzivnim radom, kako bi postigli sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, što je “ključni element za transformaciju čitavog regiona”.

“S obzirom na prioritet koji EU pridaje svojim odnosima sa Zapadnim Balkanom, a posebno ove godine, važno je da se u narednom periodu postigne konačan napredak, kako bi Srbija i Kosovo mogle napredovati u svojim evropskim nastojanjima”, navodi se u saopštenju.


Objavljeno na sajtu slobodnaevropa.org »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.