Slobodna Evropa

Opasnosti od globalne recesije i kako izaći iz nje

Slobodna Evropa pre 21 minut
Sa sve učestalijim upozorenjima da bi svet mogla pogoditi recesija pod pritiskom trgovinskog rata SAD i Kine, ali i drugih geopolitičkih izazova, postavlja se pitanje koliko će kriza biti duboka i koji su najbolji načini za njeno prevazilaženje… »

Novinarka Gaytandzhieva: Istražiti prodaju oružja, a ne hapsiti uzbunjivača

Slobodna Evropa pre 10 minuta
Odmah nakon objavljivanja dokumenata na međunarodnom portalu Arms Watch o trgovini oružjem, čiji je učesnik, navodno, i otac potpredsednika srpske vlade i ministra policije Nebojše Stefanovića, taj portal je hakovan iz Srbije. Dilyana Gaytandzhieva… »

Ruski 'istorijski parkovi' pokazuju kako Kremlj uljepšava prošlost

Slobodna Evropa pre 21 minut
Ako uđete u dvoranu posvećenu ruskom velikom princu Aleksandru Nevskom u jedan od novih ruskih "parkova istorije", naći ćete citat ispisan velikim slovima "Pojačajte svoju odbranu na Zapadu i potražite svoje prijatelje na Istoku", piše redakcija… »

Katalonskim liderima kazna zatvora zbog pobune

Slobodna Evropa pre 1 dan
Vrhovni sud Španije osudio je devet katalonskih separatističkih lidera na kazne zatvora između devet i 13 godina zbog njihove uloge u proglašavanju nezavisnosti Katalonije na zabranjenom referendumu 2017. godine. Trojica optuženih proglašeni su… »

Vučić: Pokušaj ukidanja Srpske liste mogao bi da ima katastrofalne posledice

Slobodna Evropa pre 1 dan
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, kako je rekao, veoma zabrinut zbog razvoja situacije na Kosovu i ocenio da bi svaki pokušaj "ukidanja" Srpske liste, partije kosovskih Srba koju podržava zvanični Beograd, „mogao da ostavi… »

Uzbunjivač iz 'Krušika' vraća se iz zatvora u kućni pritvor

Slobodna Evropa pre 1 dan
Odlukom Višeg suda u Beogradu uzbunjivač A.O. iz fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu vraća se iz pritvora u zatvoru u kućni pritvor, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Višem sudu. Viši sud je odbio žalbu Višeg javnog… »

Sirijske vladine snage ušle u ključni grad Minbedž, na severu

Slobodna Evropa pre 11 sati
Sirijske vladine snage ušle su danas u ključni grad Minbedž na severu Sirije, javljaju državni sirijski mediji, u okviru vojnog raspoređivanja da se suprotstave turskoj ofanzivi. "Vojne jedinice ušle su u Minbedž", javila je zvanična novinska… »

Novi gradonačelnik Budimpešte, prvi veliki poraz za Orbana

Slobodna Evropa pre 16 sati
Mađarska opozicija postigla je, u nedjelju, svoju najveću pobjedu u posljednjih deset godina pobjedom liberalnog Gergely Karacsonyja na izborima za gradonačelnika Budimpešte. Četrdesetčetvorogodišnji Karacsony, predstavnik lijevog centra i… »

Nobelova nagrada za ekonomiju za eksperimentalni pristup smanjenju siromaštva

Slobodna Evropa pre 18 sati
Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju je dodijeljena Abhijitu Banerjeeu, Esteru Duflou i Michaelu Kremeru za njihov "eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva". Duflo, druga žena koja je dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju rekla je da… »

Više od 100.000 spasilaca nakon udara tajfuna u Japanu

Slobodna Evropa pre 1 dan
U naletu tajfuna Hagibis koji je pogodio Japan poginuo je 37 ljudi, 20 se vodi kao nestalo, dok više od 100.000 spasilaca učestvuje u akciji potrage i spašavanja. Stručnjaci su upozorili da će procjena štete biti težak posao jer se čak deset… »

Slobodna Evropa, najnovije vesti »