Slobodna Evropa

Najmanje 35 žrtava u Gazi dok Izrael i Hamas nastavljaju zračne napade

Slobodna Evropa pre 3 sata
Neprijateljstva između Izraela i Hamasa eskalirala su u srijedu 12. maja. Izrael je rano ujutro izveo stotine zračnih napada u Gazi, dok su palestinski militanti ispalili više raketnih baraža na Tel Aviv i Beershebu. Prema posljednjim podacima… »

U Indiji najviše mrtvih od COVID-19 u jednom danu

Slobodna Evropa pre 3 sata
Indija je u srijedu potvrdila novih 4.205 smrtnih slučajeva od COVID-19, što je rekordan broj preminulih u jednom danu, a u toj zemlji registrovan je i 348.421 nov slučaj zaraze. Sa današnjim podacima ministarstva zdravlja ukupan broj slučajeva… »

Bivši iranski predsjednik Ahmadinedžad ponovo kandidat na izborima

Slobodna Evropa pre 3 sata
Iranska državna televizija javila je 12. maja da će bivši predsjednik Mahmud Ahmadinedžad biti ponovo kandidat na izborima za ovu funkciju u junu. Ahmadinedžad je došao u registracioni centar Ministarstva unutrašnjih poslova u pratnji svojih… »

U Tuzli uhapšena državljanka BiH zbog sumnje na terorizam

Slobodna Evropa pre 1 sat
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 11. maja na Međunarodnom aerodromu u Tuzli državljanku Bosne i Hercegovine (BiH) zbog sumnje na terorizam, potvrđeno je iz SIPA-e za Radio Slobodna Evropa. Žena je uhapšena na… »

Novi problemi za Makrona: Upozorenja francuskih vojnika o građanskom ratu

Slobodna Evropa pre 4 sati
Brojni aktivni vojnici upozorili su da Francuska rizikuje ulazak u građanski rat, nekoliko nedjelja nakon što je sličnu zabrinutost iznijela grupa penzionisanih generala što je ubrzo naišlo na osudu francuske vlade ali i podršku nacionalističke… »

Tužilaštvo BiH predlaže pritvor i mjere zabrane osumnjičenim švercerima droge

Slobodna Evropa pre 1 sat
U okviru obimne istrage u borbi protiv organizovanog kriminala i neovlaštenog međunarodnog prometa veće količine teških opojnih droga, postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) predložio je 12. maja mjere pritvora i zabrane za… »

Na Kosovo stiglo još 38.400 doza vakcine

Slobodna Evropa pre 57 minuta
Na Kosovo je 12.maja stiglo još 38.400 doza vakcine AstraZeneca protiv korona virusa iz programa COVAX Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama. Prvi kontingent sa 24.000 doza vakcina kompanije… »

Vijeće Europe poziva Grčku da ne vraća migrante sa svojih granica

Slobodna Evropa pre 39 minuta
Vijeće Europe apeliralo je na Grčku da okonča vraćanje tražitelja azila sa svojih granica, što je praksa koju Atena demantira. U pismu grčkim ministrima upućenom 3. svibnja, a koje je objavljeno 12. svibnja, povjerenica za ljudska prava Vijeća… »

Sahrana žrtava napada u školi u ruskom Tatarstanu

Slobodna Evropa pre 1 sat
Tijela devet žrtava napada na školu u glavnom gradu ruske republike Tatarstan pripremaju se za ukop dok istražitelji pokušavaju odgovoriti zašto je tinejdžer započeo pucnjavu 11. maja. Pogrebni kombiji i kola hitne pomoći postrojavaju se kod… »

Ubili ga zato što je gej: LGBT u Iranu

Slobodna Evropa pre 2 sata
Piše: Golnaz Esfandiari Zvao se Alireza Fazeli Monfared i imao je samo 20 godina. Fazeli Monfared bio je homoseksualac i zbog teškoća s kojima se suočavao zbog svoje seksualne orijentacije, spremao se da iz rodnog Irana pobegne u Tursku, piše… »

Slobodna Evropa, najnovije vesti »