Slobodna Evropa

Eksplozije na ruskom vojnom aerodromu na Krimu

Slobodna Evropa pre 6 sati
Vlasti koje je nametnula Moskva na ukrajinskom Krimu koji je pripojen Rusiji kažu da su eksplozije pogodile vojni aerodrom u blizini sela Novofedorivka 9. augusta. Rusko Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju da je eksplozije izazvala detonacija avio… »

FBI upao na Trumpovo imanje na Floridi

Slobodna Evropa pre 16 sati
Bivši američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da su agenti Saveznog ureda za istrage (FBI) pretresli njegovo imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi. "Nakon rada i suradnje s relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom… »

Tajpei smara da su kineske vježbe priprema za invaziju na Tajvan

Slobodna Evropa pre 11 sati
Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu je izjavio 9. augusta da Kina koristi velike vojne vježbe kako bi se pripremila za invaziju na Tajvan. On je pozvao na međunarodnu podršku u odbrani mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza. Kina je… »

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zbog situacije u Gazi

Slobodna Evropa pre 13 sati
Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) je održao hitan sastanak zbog situacije u pojasu Gaze. Dio članica je izrazio zabrinutost zbog krhkog primirja nakon trodnevnog sukoba između ekstremista Islamskog džihada i Izraela. Izaslanik UN za Bliski… »

Rusija optužuje Ukrajinu da obustavlja dotok nafte u Evropu zbog sankcija

Slobodna Evropa pre 7 sati
Ukrajina je obustavila dotok ruske nafte u tri evropske zemlje od 4. augusta jer se plaćanje tranzita ne može obraditi zbog sankcija, saopštila je ruska kompanija za monopol naftovoda. Transneft je 9. augusta saopštio da je situacija uticala na… »

Zbog požara u naftnom skladištu na Kubi ugašena termoelektrana

Slobodna Evropa pre 15 sati
Požar u naftnom skladištu izazvan udarom groma na zapadu Kube i dalje traje i preti da zemlju gurne u dublju energetsku krizu jer je primorao zvaničnike da zatvore ključnu termoelektranu u tom regionu. Elektroprivredna kompanija saopštila je da je… »

U Seulu najmanje osam žrtava u najjačoj kiši u desetljećima

Slobodna Evropa pre 15 sati
Najmanje osam ljudi je poginulo, a 14 ih je ozlijeđeno u poplavama izazvanim obilnom kišom koja je pogodila dijelove glavnog grada Južne Koreje Seula. Jaki pljuskovi 8. kolovoza potopili su ceste, poplavili stanice metroa i uzrokovali nestanak struje u… »

Nadmetanje SAD i Rusije za uticaj u Africi

Slobodna Evropa pre 16 sati
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) krenuo je na turneju po Africi u nastojanju SAD da se suprotstave ruskom uticaju na tom kontinentu, gde se velike sile ponovo kao u Hladnom ratu nadmeću za pridobijanje podrške za svoje pozicije oko… »

Crnogorske zastave na objektima Srpske pravoslavne crkve

Slobodna Evropa pre 8 sati
Postavljanje državnih zastava na crkvama u Crnoj Gori je iskaz građanskog bunta i revolta zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) građanska aktivistkinja Tanja Pavićević. Grupa… »

Rusija lansirala iranski satelit

Slobodna Evropa pre 13 sati
Ruska raketa uspješno je lansirala iranski satelit u svemir 9. augusta, uz optužbe da bi ga Moskva mogla iskoristiti za poboljšanje nadzora nad vojnim ciljevima u Ukrajini. Satelit za daljinsko otkrivanje nazvan Khayyam, lansirala je ruska raketa Soyuz… »

Slobodna Evropa, najnovije vesti »