Slobodna Evropa

Izetbegović: Prestati sa blokadama i prepirkama

Slobodna Evropa pre 2 dana
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović, kažao je u subotu (21. novembra) nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom… »

Saudijski kralj na samitu G20 u Rijadu: Vakcina da bude dostupna svima

Slobodna Evropa pre 3 dana
Saudijski kralj Salman rekao je u pozdravnom govoru na samitu lidera G20 u Rijadu da zajedno moraju da rade da bi vakcina protiv korona virusa bila dostupna svima. Kralj Salman se založio da i svi drugi alati u borbi protiv COVID-a 19 budu dostupni… »

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH oporavio se od korona virusa

Slobodna Evropa pre 3 dana
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija nakon negativnih rezultata testa na prisustvo korona virusa, prema protokolu liječenja oboljenja od COVID-a 19, smatra se oporavljenim i od ponedjeljka, uz savjete ljekara… »

Vrijeme za 'servisiranje' bh. društva

Slobodna Evropa pre 2 dana
“Bosna i Hercegovina nema društvo. Ako je društvo neka socijalna cjelina, koherentna, uravnotežena, onda mi to zaista nemamo. To je neka skupina od dva, tri miliona ljudi koja je popucala po etno i klero šavovima”, ocjenjuje sociolog, filozof i… »

Obilježena 28. godišnjica početka raspuštanja logora Manjača

Slobodna Evropa pre 2 dana
Polaganjem cvijeća i molitvama za duše stradalih logoraša, predstavnici organizacija Saveza logoraša Bosne i Hercegovine (BiH), bivši logoraši i članovi njihovih porodica u subotu (21. novembra) su obilježili 28. godišnjicu početka raspuštanja… »

Građani sarajevskog naselja Ilidža traže da se riješi migrantska kriza

Slobodna Evropa pre 2 dana
Građani naselja Otes, u sarajevskoj opštini Ilidža, nastavili su u subotu (21. novembra) proteste, kojima traže hitno rješavanje migrantske krize, nakon ubistva sugrađanina Jasmina Berovića. Četvrti dan, otkada na protestima, traže da se riješi… »

Ministarstvo spoljnih poslova odbilo Vučićev zahtev da poseti Kosovo

Slobodna Evropa pre 2 dana
Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u Vladi Kosova Meljiza Haradinaj Stubla (Meliza Stublla) saopštila je da je odbila da odobri zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i šefa Kancelarije za Kosovo… »

Pet pitanja o izboru novog patrijarha SPC

Slobodna Evropa pre 2 dana
Patrijarh Irinej bio je na čelu Srpske pravoslavne crkve (SPC) deset godina, a nakon njegove smrti otvoreno je pitanje njegovog naslednika i stavova koji će preovladati u SPC nakon izbora poglavara. "Glavno pitanje će, između ostalog, biti koliko je… »

Inzko: Mir je samo polazna tačka

Slobodna Evropa pre 2 dana
Dejtonski mirovni sporazum donio je i održao mir, ali to nije kraj, mir je samo polazna tačka, ocijenio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko povodom 25. godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U izjavi za… »

Hrvatsko ministarstvo: Put BiH prema EU okvir za napredak i ravnopravnost

Slobodna Evropa pre 2 dana
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske saopćilo je danas, povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, da je put Bosne i Hercegovine (BiH) prema Europskoj uniji (EU) okvir za postizanje napretka i stvaranja uspješne države u kojoj su tri… »

Slobodna Evropa, najnovije vesti »