Slobodna Evropa

Peticija RSE Evropskom sudu za blokadu ruske kazne

Slobodna Evropa pre 3 dana
Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) podnio je hitnu peticiju Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) da blokira Rusiju u sprovođenju kazne zbog kršenja njenog kontroverznog zakona o "stranim agentima", što bi medijsku kuću moglo koštati više… »

SAD: Napadač koji je ubio osam ljudi u FedEx-u je bivši zaposlenik

Slobodna Evropa pre 2 dana
Devetnaestogodišnji napadač koji je ubio osam osoba u FedExu u američkom Indianapolisu, prije nego što je sebi oduzeo život, bio je bivši zaposlenik. Motiv njegovog smrtonosnog napada i dalje je nepoznat. Incident, posljednji u nizu od najmanje… »

Završena era Castro porodice na Kubi, Raul se povlači

Slobodna Evropa pre 2 dana
Raul Castro potvrdio je da će predati liderstvo nad kubanskom Komunističkom strankom mlađoj generaciji tokom kongresa koji je počeo u petak. Ovim potezom završava se šest decenija duga vladavina njega i njegovog starijeg brata Fidela. U govoru na… »

Nemačka vlada odbacuje ideju promena granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu

Slobodna Evropa pre 2 dana
Reakcija nemačkog ministra za Evropu, Michael Rotha (Mihael Rot) oko opasnosni precrtvanja granica na Zapadnom Balkanu, je njegova reakcija na izveštavanje u medijima oko ovog pitanja, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz ministarstva… »

Suđenje za 'Respiratore': Anesteziologinja o razgovoru s Novalićevom sekretaricom

Slobodna Evropa pre 2 dana
Na ročištu u predmetu "Novalić i drugi", koji se na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH), vodi protiv četvero optuženih u vezi s nabavom stotinu kineskih respiratora, u petak, 16. aprila, svjedočile su anesteziologinja Aida Čorbeg, specijalista u bolnici… »

Skoro tisuću postupaka protiv medija pred sudovima u Hrvatskoj

Slobodna Evropa pre 2 dana
Najmanje 924 sudska postupka "teška" oko 10,5 milijuna eura vode se aktualno u Hrvatskoj protiv novinara i medija, upozorilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Početkom 2019. godine bila su u Hrvatskoj u toku 1.163 postupka po tužbama protiv medija… »

Štrajk upozorenja zdravstvenh radnika u Unsko-sanskom kantonu

Slobodna Evropa pre 3 dana
Više od 2.000 zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu (USK), jednom od deset kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (BiH), današnjim je petominutnim štrajkom upozorenja izrazilo nezadovoljstvo zbog kašnjenja… »

NVO pisale premijeru Crne Gore sa zahtjevima o istopolnom partnerstvu

Slobodna Evropa pre 3 dana
Nevladine organizacije (NVO) Queer Montenegro, Juventas i Asocijacija Spektra uputile su Vladi Crne Gore Inicijativu za obezbjeđivanje uslova za primjenu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, čija primjena treba da počne 15. jula. U… »

EU ubrzo šalje Zapadnom Balkanu preko 600.000 doza vakcina

Slobodna Evropa pre 3 dana
Evropska unija (EU) intenzivno radi na omogućavanju pošiljke vakcina u zemlje regiona Zapadnog Balkana, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u sedištu institucija iz Brisela. Prema izvorima RSE, radi se o količini od oko 651.000 doza vakcina… »

BiH: Obilježene godišnjice zločina u Ahmićima i Trusini

Slobodna Evropa pre 3 dana
U selu Ahmići, kod Viteza u srednjoj Bosni, obilježava se 28. godišnjica stradanja 116 bošnjačkih civila, koje su u proteklom ratu ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). U napadu koji je počeo u jutro 16. aprila 1993. godine, Enisa Mulić… »

Slobodna Evropa, najnovije vesti »