Slobodna Evropa

Borrell: Budućnost BiH je evropska, ispunite preporuke Evropske komisije

Slobodna Evropa pre 3 dana
Evropska unija (EU) je vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosni i Hercegovini (BiH), a na domaćim vlastima je da intenziviraju napore i ostvare reforme, ocijenio je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u subotu (21. novembra) visoki… »

Petković: Međunarodne snage da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama na Kosovu

Slobodna Evropa pre 2 dana
„Očekujem da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da na Prištinu bude izvršen pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama“, saopštio je… »

U grantiranju Kabula poginulo najmanje osam osoba, 31 osoba ranjena

Slobodna Evropa pre 3 dana
Oko 23 minobacačke granate pogodile su u subotu rano ujutro (21. novembar) različite delove Kabula, usmrtivši najmanje osam osoba, a ranivši 31, rekao je zvaničnik. Granate na glavni grad Avganistana ispaljene su iz dva automobila, rekao je portparol… »

Premijer Australije: Izvještaj o ubistvima u Afganistanu 'tužan i uznemirujući'

Slobodna Evropa pre 2 dana
Australijski premijer Australije Scott Morrison (Skot Morison) rekao je da je izvještaj u kome se navodi da su specijalne snage te zemlje navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Afganistanu "uznemirujući i tužan". U izvještaju, koji je… »

Erdogan pozvao EU na dijalog o spornim pitanjima

Slobodna Evropa pre 2 dana
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) pozvao je Europsku uniju (EU) na dijalog uslijed sve većih tenzija u istočnom Mediteranu, ali je usprkos tome tamo ipak danas produžio potragu za plinom. Ta misija je u subotu (21… »

Stoltenberg: NATO će nastaviti da podržava BiH

Slobodna Evropa pre 2 dana
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je u subotu (21. novembra) povodom 25. godišnjice od okončanja rata u Bosni i Hercegovini (BiH) i parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je kompromis možda težak, ali je od ključnog značaja… »

Nova otkrića u Pompejima

Slobodna Evropa pre 2 dana
Arheolozi su pronašli odlično očuvana tijela dva muškarca koji su nastradali tokom vulkanske erupcije koja je uništila drevni rimski grad Pompeje 79. godine nove ere, saopštilo je u subotu (21. novembar) italijansko Ministarstvo kulture. Jedan… »

Izetbegović odbio učešće na sastanku koji organizuje ambasador Rusije pri UN-u

Slobodna Evropa pre 2 dana
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbio je učešće na sastanku povodom 25. godišnjice parafiranja Daytonskog sporazuma koji je organizovao ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN). Izetbegović je, kako je napisao… »

Izetbegović: Prestati sa blokadama i prepirkama

Slobodna Evropa pre 2 dana
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović, kažao je u subotu (21. novembra) nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom… »

Saudijski kralj na samitu G20 u Rijadu: Vakcina da bude dostupna svima

Slobodna Evropa pre 3 dana
Saudijski kralj Salman rekao je u pozdravnom govoru na samitu lidera G20 u Rijadu da zajedno moraju da rade da bi vakcina protiv korona virusa bila dostupna svima. Kralj Salman se založio da i svi drugi alati u borbi protiv COVID-a 19 budu dostupni… »

Slobodna Evropa, najnovije vesti »