Slobodna Evropa

Krajem aprila nove količine vakcina iz COVAX-a za BiH

Slobodna Evropa pre 3 dana
Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) obaviješteno je danas da će u posljednjoj sedmici aprila ili početkom maja BiH biti isporučene nove količine AstraZeneca vakcina, putem COVAX mehanizma. Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186… »

Istraga u Prijedoru zbog uništenih vakcina

Slobodna Evropa pre 2 dana
Okružno javno tužilaštvo Prijedor donijelo je u petak 16. aprila naredbu o provođenju istrage protiv Slobodana Javora, vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja i Milice Otković, načelnice Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja u… »

U Crnoj Gori otkriven 'Novakov puž'

Slobodna Evropa pre 2 dana
U Crnoj Gori je otkrivena nova vrsta puža koju su dvojica naučnika, zaslužnih za ovo otkriće, nazvali po srpskom teniseru, broju jedan na svetskoj ATP listi, Novaku Đokoviću. Novu vrstu "Travunijana đokovici" otkrili su Slovački biospeleolog Jozef… »

Džaferović predsjedniku Europskog vijeća: Promjene granica BiH ugrozile bi mir

Slobodna Evropa pre 3 dana
Nakon izvještavanja medija u Republici Sloveniji o postojanju "non paper" dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, stvorena je percepcija u bosanskohercegovačkoj javnosti da se u nekim krugovima unutar Europske unije radi na ugrožavanju… »

Haški sudija traži da se UN obavesti da je Srbija odbila da uhapsi 'radikale' Radetu i Jojića

Slobodna Evropa pre 2 dana
Postupajući sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Liu Daćun (Liu Daqun) u predmetu protiv Vjerice Radete i Petra Jojića, visokih zvaničnika opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, doneo je odluku… »

Nekoliko hiljada djece u BiH zaraženo korona virusom

Slobodna Evropa pre 3 dana
Početkom februara osmogodišnja Sarajka Anida počela se osjećati loše. Dobila je osip i visoku temperaturu. Na ljekarskom pregledu dijagnosticiran je bronhitis i dobila je antibiotik. Tek dva dana kasnije, nakon što su i ona i majka dobile bolove u… »

'Barem se ne puca': Medicinari porede iskustva iz rata u BiH i pandemije

Slobodna Evropa pre 3 dana
"Kao neko ko je preživio Srebrenicu, dakle, ni sa čim svoju golgotu nikad iz Srebrenice nisam ni smio, ni mogao, ni htio uporediti do ovoga vremena", kaže Ilijaz Pilav, šef klinike za torakalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu… »

Peticija RSE Evropskom sudu za blokadu ruske kazne

Slobodna Evropa pre 3 dana
Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) podnio je hitnu peticiju Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) da blokira Rusiju u sprovođenju kazne zbog kršenja njenog kontroverznog zakona o "stranim agentima", što bi medijsku kuću moglo koštati više… »

SAD: Napadač koji je ubio osam ljudi u FedEx-u je bivši zaposlenik

Slobodna Evropa pre 2 dana
Devetnaestogodišnji napadač koji je ubio osam osoba u FedExu u američkom Indianapolisu, prije nego što je sebi oduzeo život, bio je bivši zaposlenik. Motiv njegovog smrtonosnog napada i dalje je nepoznat. Incident, posljednji u nizu od najmanje… »

Završena era Castro porodice na Kubi, Raul se povlači

Slobodna Evropa pre 2 dana
Raul Castro potvrdio je da će predati liderstvo nad kubanskom Komunističkom strankom mlađoj generaciji tokom kongresa koji je počeo u petak. Ovim potezom završava se šest decenija duga vladavina njega i njegovog starijeg brata Fidela. U govoru na… »

Slobodna Evropa, najnovije vesti »