Slobodna Evropa

Sastanak evropskih ministara vanjskih poslova o nuklearnom sporazumu sa Iranom

Slobodna Evropa pre 17 sati
Par dana nakon što je agencija Ujedinjenih nacija zadužena za nadzor nuklearnog naoružanja objavila da je Teheran ponovo prekršio sporazum, njemačka vlada saopštila je da se ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke sastaju u… »

Sekularizam na testu u Crnoj Gori

Slobodna Evropa pre 16 sati
Proglašenje Dana žalosti u dijelu crnogorskih opština povodom smrti visokih ličnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja, predstavlja pojavu koja se prvi put događa u Crnoj Gori. Dan žalosti u Crnoj Gori nije… »

Od grobnice u Srbiji do mesta ratnog zločina na Kosovu

Slobodna Evropa pre 17 sati
Kamenolom "Kiževak" u opštini Raška u blizini granice sa Kosovom, peta je lokacija u Srbiji na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, kako se sumnja, albanskih civila ubijenih tokom rata na Kosovu 1999. godine. Još nije poznat broj tela koja su na tom… »

Pitali smo Mostarce pred izbore čemu se nadaju

Slobodna Evropa pre 19 sati
Dvadesetpetogodišnji Adnan iz Mostara je već nekoliko godina nezaposlen. Kaže kako nije optimističan da će u skorije vrijeme naći posao. “Gdje god da pogledate bilo na društvenim mrežama ili uživo samo spominju ekonomija, ekonomija, ali niko… »

Skupština Crne Gore uvela mogućnost online glasanja zbog pandemije

Slobodna Evropa pre 20 sati
Skupština Crne Gore usvojila je 23. novembra izmjene Poslovnika, kojima je predviđeno da poslanik kojem je, zbog vanredne situacije izazvane epidemijom COVID-19, ograničena sloboda kretanja, može glasati na sjednicama Skupštine i njenih radnih tijela… »

OSCE: Sindrom nekažnjivosti korupcije u BiH

Slobodna Evropa pre 20 sati
"Kriza etike u pravosuđu Bosne i Hercegovine (BiH) i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju ne mogu se zanemariti, a ponovna uspostava integriteta, nepristranosti i odgovornosti nužan je preduvjet za učinkovitiji pravosudni odgovor na… »

Ultimatum etiopske armije Tigraju, odakle najavljuju borbu do kraja

Slobodna Evropa pre 20 sati
Etiopske vlasti su uputile ultimatum Narodnooslobodilačkom frontu Tigraja (TPLF) do srede da položi oružje ili će uslediti sveopšti napad na prestonicu ove regije koju kontroliše pomenuta grupacija. U međuvremenu, njihov lider Debrecion Gebrmajkl… »

Država i Crkva, nimalo slučajno partnerstvo

Slobodna Evropa pre 23 sata
Smrti istaknutih ljudi u svakom društvu, odnos vlasti, elita i medija prema tim odlascima, ponašanje „običnih ljudi“ – sve to govori mnogo o naravi političkog poretka, ali i o stanju duhova u društvu. Da li nam je, ovako gledano, smrt i sahrana… »

Virtuelni samit G20 u Rijadu i kritičari saudijske kraljevine

Slobodna Evropa pre 1 dan
Ovogodišnji samit G20 u Rijadu bio je prilika za Saudijsku Arabiju za iskazivanje nacionalnog ponosa i napretka, dok je za aktiviste za ljudska prava širom svijeta to bio uzrok uznemirenosti, ali i šansa za vršenje pritiska na saudijske vlasti zbog… »

Sahranjen patrijarh SPC Irinej u Beogradu

Slobodna Evropa pre 2 dana
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, sahranjen je u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, uz prisustvo državnog vrha Srbije, političkih predstavnika Srba iz regiona i sveštenstva SPC. Patrijarh Irinej je od posledica korona virusa preminuo u… »

Slobodna Evropa, najnovije vesti »