Slobodna Evropa

Novi zakonski predlozi prete ruskoj opoziciji

Slobodna Evropa pre 1 dan
Piše: Matthew Luxmoore Ruska opozicija već dugo se s državom igra mačke i miša, koristeći kako izgleda sva legalna sredstva kojim raspolaže da zaobiđe sve restriktivnije zakone o javnom okupljanju i protestima, piše redakcija Radija Slobodna… »

Antimigrantski protest u sarajevskom naselju Blažuj

Slobodna Evropa pre 1 dan
Manja grupa građana Kantona Sarajevo (KS) protestovala je u ponedjeljak, 23. novembra u neposrednoj blizini migrantskog kampa Blažuj. Oni traže da se migrantima i izbjeglicama ograniči kretanje nakon 17 sati, ograđivanje kampa i uvede stroža… »

Michigan će potvrditi rezultate američkih izbora

Slobodna Evropa pre 11 sati
Odbor državnih službenika u Michiganu glasao je u ponedjeljak za potvrđivanje rezultata američkih predsjedničkih izbora koji su pokazali da je demokrat Joe Biden pobijedio u ovoj državi i osvojio 16 elektorskih glasova. Odbor je podnio prijedlog… »

Kinesko lansiranje rakete na Mjesec prošlo uspješno

Slobodna Evropa pre 11 sati
Kinesko lansiranje rakete koja je nosila sondu za vađenje uzoraka kamena sa Mjeseca prošlo je uspješno rekao je zvaničnik kineske Nacionalne svemirske uprave na državnoj televiziji, prenosi Reuters. Komandir Zhang Xueyu dao je izjavu otprilike 75… »

Kina obećala pristup istraživanju porijekla korona virusa

Slobodna Evropa pre 13 sati
Svjetska zdravstvena organizacija dobila je osiguranje od Kine da će međunarodno istraživanje na terenu kako bi se ustanovilo porijeklo korona virusa biti organizovano što prije, saopštili su iz ove organizacije u ponedeljak, prenosi Reuters. Kineski… »

Stoltenberg o nastavku NATO misije u Afganistanu: Suočit ćemo se sa teškim izborom

Slobodna Evropa pre 12 sati
Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će transatlantski savez odlučiti o sudbini svoje misije za obuku u Afganistanu na sljedećem sastanku ministara odbrane koji će se održati narednog februara. “Suočit ćemo se sa teškim izborom”, rekao je… »

WHO: Vijest o vakcini AstraZenece ohrabrujuća, sačekati detaljnije podatke

Slobodna Evropa pre 13 sati
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u ponedeljak da će sačekati da vide učinkovitost kao i sigurnost eksperimentalne vakcine AstraZenece, te su pozvali i druge proizvođače da nastave sa svojim naporima kako bi osigurali dovoljno… »

Azerbejdžan pokrenuo istragu videa na kojem se vidi moguće zlostavljanje armenskih vojnika

Slobodna Evropa pre 14 sati
Azerbejdžansko državno tužilaštvo saopštilo je da su pokrenuli istragu o nekoliko video snimaka na kojima se pokazuju azerbejdžanski vojnici kako, moguće je, muče armenske vojnike. Pored toga prikazuje se i moguće skrnavljenje leševa armenskih… »

Željka Komšića Zagreb neće pa neće

Slobodna Evropa pre 14 sati
„Predsjednik neće komentarisati izjave ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske“, navodi se iz kabineta Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da prokomentariše izjavu ministra vanjskih… »

Plenković: Konsenzus oko položaja Hrvata u BiH

Slobodna Evropa pre 15 sati
„Ako postoji jedna tema oko koje vlada konsenzus između predsjednika Milanovića i hrvatske Vlade, to je jačanje položaja Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda,“ kazao je komentirajući zaključke sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost premijer… »

Slobodna Evropa, najnovije vesti »