Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 06.06.2018

Brammertz i Meron: Presuda Karadžiću 2018, Mladiću 2020.

Al Jazeera 06.06.2018
Poslije 2020. godine mogao bi ostati samo žalbeni postupak u predmetu Stanišić i Simatović, rekao je glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Žalbeni postupak u predmetu Radovana Karadžića trebalo bi da bude okončan… »

Oba doma Parlamenta izglasali povjerenje Vladi Italije

Al Jazeera 06.06.2018
Premijer Giuseppe Conte može početi s provođenjem programa koji uključuje smanjenje poreza, reformu pravosuđa i druge obećane mjere. Donji dom talijanskog Parlamenta je u srijedu navečer izglasovao poverenje Vladi novog premijera Giuseppea Contea… »

Gvatemala: Vulkan Fuego odnio 75 života

Al Jazeera 06.06.2018
Najmanje 200 osoba smatra se nestalima nakon erupcije vulkana Fuego, vlasti Gvatemale naredile nove evakuacije. U erupciji vulkana Fuego u Gvatemali poginulo je 75 osoba, a gotovo 200 je nestalo, objavili su dužnosnici, a prenosi AFP. Po Institutu za… »

Mediji: Na provjeri 103 doktorata

Al Jazeera 06.06.2018
Privatni fakulteti u Srbiji su dozvoljavali da studenti doktoriraju, iako nisu imali rješenje o ispunjenosti uvjeta za nastavu na magistarskim studijima. Ukupno je devet privatnih sveučilišta, odnosno 22 fakulteta, svojevremeno izdavalo doktorate, neki… »

Advokat: Zdravko Mamić u bijegu, na potezu BiH

Al Jazeera 06.06.2018
Kad okrivljenika nema na proglašenju presude, objašnjava Branko Šerić, a kazna je pet godina i veća, može se smatrati da je u bijegu. Bivši čelnik i sadašnji savjetnik zagrebačkog Nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić, nakon presude na… »

Giuliani: Kim je preklinjao za samit s Trumpom

Al Jazeera 06.06.2018
Pravni savjetnik američkog predsjednika kaže da je ranija odluka da se otkaže samit 'bacila na koljena' lidera Sjeverne Koreje. Pravni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani izjavio je u srijedu… »

Kina upozorava SAD: Ne izazivajte nevolje

Al Jazeera 06.06.2018
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova kaže da će Kina preduzeti sve neophodne mjere kako bi odbranila svoj suverenitet. Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying upozorila je u srijedu Sjedinjene Američke Države da… »

Stefanović i Melikov o mogućim vježbama žandarmerija Srbije i Rusije

Al Jazeera 06.06.2018
Ministar unutrašnjih poslova Srbije i prvi zamjenik Federalne službe Snaga garde Rusije razgovarali u Beogradu. Prvi zamjenik Federalne službe Snaga nacionalne garde Rusije i njihov vrhovni komandant Sergej Melikov, koji boravi u posjeti Srbiji… »

Zbog susreta Trumpa i Jong-una zatvara se zračni prostor iznad Singapura

Al Jazeera 06.06.2018
Singapur će 12. juna biti mjesto susreta između američkog i sjevernokorejskog lidera Donalda Trumpa i Kim Jong-una. Vazdušni prostor iznad Singapura bitće zatvoren tokom samita SAD-a i Sjeverne Koreje slijedeće sedmice, javlja Reuters pozivajući se… »

Protesti u grčkim gradovima protiv imena Makedonije

Al Jazeera 06.06.2018
Protesti će biti održani u 14 gradova na sjeveru Grčke i osam drugih gradova širom države. U više od 20 grčkih gradova za večeras su najavljeni protesti pripadnika opozicije, udruženja, Crkve i građana koji se protive do sada predloženim… »