Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 26.06.2018

Skuština Srbije raspravlja o pronalaženju groba Draže Mihailovića

Slobodna Evropa 26.06.2018
U Skupštini Srbije poslanici su u utorak raspravljali o amandmanima na predlog Zakona o ratnim memorijalima, prilikom čega se povela polemika o tome da li je potrebno pronaći i obeležiti grob generala Dragoljuba Draže Mihailovića. Poslanik… »

Skuplja se novac za kažnjene švajcarske igrače

Slobodna Evropa 26.06.2018
Ubrzo nakon odluke FIFA-e da se reprezentativci Švajcarske Džerdan Šaćiri (Xherdan Shaqiri), Granit Džaka (Xhaka) i Stefan Lihtštajner (Lichtsteiner) novčano kazne zbog gestikulacije dvoglavog orla rukama tokom utakmice sa Srbijom, pokrenuta je… »

Predsednik Makedonije odbacio sporazum o promeni imena

Slobodna Evropa 26.06.2018
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je danas (utorak) da je odlučio da ne potpiše ukaz za proglašenje dogovora s Grčkom koji je ratifikovao makedonski parlament. U obrazloženju poslatom Sobranju, Ivanov navodi da dogovor kojim se rešava… »

Berlin traži od Pariza otvaranje pregovora sa Makedonijom i Albanijom

Slobodna Evropa 26.06.2018
Grčki ministar inostranih poslova Nikos Kocijas je potvrdio je u utorak da su oko pitanja otvaranja pristupnih pregovora sa Makeodnijom i Albanijom, Evropka Unija podeljena u dve grupe: na 25 članica koje podržavaju otvaranje pristupnih pregovora sa… »

Indija najopasnija zemlja za žene, SAD pri vrhu

Slobodna Evropa 26.06.2018
Indija je najopasnija zemlja u svetu za žene zbog visokog rizika od seksualnog nasilja, prisilnog rada te trgovine ljudima. To je rezultat istraživanja Rojtersa koji je razgovarao sa 550 eksperata. Ratom pogođeni Avganistan i Sirija su na drugom i… »

Srbija uputila 'oštar protest' Savjetu Evrope zbog Plenkovića

Slobodna Evropa 26.06.2018
Delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope uputila je "oštar protest" predsednici tog tela Lilijen Mari Paskije i tražila hitan sastanak, zbog, kako su naveli, "skandaloznog" obraćanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Kako se… »

Ustavni amandmani na popravnom

Slobodna Evropa 26.06.2018
Preporuke Venecijanske komisije znače da Srbija iznova mora da počne rad na izmeni Ustava u oblasti pravosuđa, ocenili su sagovornici Radija Slobodna Evropa. Venecijanska komisija objavila je mišljenje na Nacrt amandmana na Ustav Srbije u kom je… »

FIFA kaznila i Hrvatski nogometni savez

Slobodna Evropa 26.06.2018
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 13.000 švicarskih franaka (oko 83.000 kuna ili oko 11.000 eura) zbog nekoliko incidenata navijača za vrijeme utakmice protiv Argentine. FIFA je kaznila HNS zbog… »

Mektić: BiH neće biti prihvatni centar za migrante

Slobodna Evropa 26.06.2018
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH prisustvovao je sastanak u Međugorju sazvanom zbog velikog priliva migranta i izbjeglica u BiH. Mektić je naglasio da BiH neće biti prihvatni centar za migrante i izbjeglice. "Mi nemamo namjeru i kapacitet da BiH… »

Ambasador Rusije nije dobrodošao u Potočare

Slobodna Evropa 26.06.2018
Posjeta Srebrenici ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancovu, planirana za sutra (srijeda), odgođena je za drugi put, potvrđeno je Feni iz Ambasade Ruske Federacije. Između ostalog, bilo je planirano da se tokom posjete Općini Srebrenica… »