Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 26.06.2018

Bosansko iznenađenje za Tanju Fajon

Slobodna Evropa 26.06.2018
Poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, te više stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) nisu prisustvovali tematskoj sjednici održanoj 26. juna u Parlamentu Federacije o izazovima i perspektivama ovog entiteta, ali… »

Budva odolijeva fudbalskoj groznici

Slobodna Evropa 26.06.2018
Za razliku od Podgorice, gdje se u gotovo svim lokalima prati Svjetsko prvenstvo i često bučno navija, u Budvi, gdje je sve podređeno turističkoj sezoni, nema fudbalske euforije. Uglavnom se prate utakmice Rusije i Srbije, odakle dolazi najviše… »

EU najavljuje mjere na uvoz čelika do sredine jula

Slobodna Evropa 26.06.2018
Evropska unija bi mogla početi sa primjenom mjera za smanjenje uvoza čelika do polovine jula, koje bi bile odgovor na američke tarife, saopštila je komesarka EU za tragovinu Cecilia Malmstrom u utorak. Evropska komisija je otvorila istragu oko… »

Princ William posjetio Yad Vashem

Slobodna Evropa 26.06.2018
Britanski princ William (36) posjetio je u utorak memorijalni centar Yad Vashem, čime je započeo istorijsku posjetu Izraelu. To je prva službena posjeta člana britanske kraljevske porodice u Izraelu od osnivanja države 1948. prije 70 godina. U… »

Amsterdam: Kombi naletio na medijsku zgradu, nema žrtava

Slobodna Evropa 26.06.2018
Na zgradu jedne od vodećih holandskih medijskih grupa u Amsterdamu jutros (utorak) je naletio kombi i zapalio se, saopštila je policija. Kombi je udario u staklenu fasadu zgrade De Telegraafa u predgrađu Amsterdama oko 4.00 sata ujutro, a vozač… »

Turska: Naređena nova hapšenja zbog veza s Gulenom

Slobodna Evropa 26.06.2018
Turska je izdala nalog za privođenje 132 osobe koje se dovode u vezu s islamskim klerikom Fethullahom Gulenom, osobom koju vlasti smatraju da stoji iza neuspjelog vojnog udara od prije dvije godine u toj zemlji. Rano u utorak vlasti su naredile… »

Kad politika predribla sport

Slobodna Evropa 26.06.2018
Svetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji za deo javnosti u Srbiji predstavlja poligon na kojem se vode političke, a ne sportske bitke. To je naročito bilo izraženo uoči utakmice Srbija – Švajcarska, koju su mediji najavili kao "presudnu bitku", i to… »

Španija odbila da primi brod sa 230 migranata

Slobodna Evropa 26.06.2018
Španska vlada saopćila je da neće prihvatiti spasilački brod 'Lifeline' s migrantima, na kojem se nalazi oko 230 osoba. Kako je kazao ministar ekonomskog razvoja te zemlje Jose Luis Abalo, Španija ne "može postati morska spasilačka organizacija za… »

Sud BiH odredio pritvor Šušnjaru

Slobodna Evropa 26.06.2018
Sud Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i odredio pritvor optuženom Radomiru Šušnjaru, optužebnom za ratni zločin u Višegradu. Pritvor može trajati najduže dvije godine od dana lišavanja slobode optuženog… »

Bela kuća: EU pokušava da kazni američke radnike

Slobodna Evropa 26.06.2018
Evropska unija (EU) "pokušava da kazni" američke radnike uvođenjem carine na uvoz robe proizvedene u SAD, izjavila je danas portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders. Sander je to rekla na pitanje novinara o reakciji američkog predsednika Donalda… »