Izvor: Dojče vele arhiva vesti 29.06.2018

Noć bez detalja

Dojče vele 29.06.2018
Lideri zemalja EU dogovorili su osnovne linije izbegličke politike. Mada, „dogovor“ je možda preterana reč. Više je sastavljen spisak lepih želja kojim EU treba da prođe između italijanskog veta i bavarskog ultimatuma. Šefovi država i vlada… »

Kompromis – šta je to?

Dojče vele 29.06.2018
Reč „kompromis“ nesumnjivo obeležava finiš dijaloga Beograda i Prištine. Ostaje nejasno šta taj pojam u ovom slučaju podrazumeva. I da li su sve strane na tako nešto spremne…. Zvaničnici Srbije koriste svaku priliku da naglase značaj… »

Blatnjava ledina na granici sa EU

Dojče vele 29.06.2018
Priče o meštanima Bihaća i Velike Kladuše, koji su u svoje kuće primili na desetine migranata ili pripremali obroke za stotine njih, zimus su obišle svet. Međutim, stvari u poslednje vreme poprimaju drugi tok…. „Ima li vesti sa samita“… »

Mona Liza sa Staljinovim brkovima

Dojče vele 29.06.2018
Rezolucijom Informbiroa Titova Komunistička partija izopštena je iz društva partija pod patronatom SSSR. Pisac Bora Ćosić pamti trenutak kada su tetka i teča došli na radnu akciju da ga obaveste da ništa više nije isto. DW: Imali ste lopatu u… »

Podrška Albaniji i Makedoniji

Dojče vele 29.06.2018
„Snažno smo se zalagali za ovakav prelomni signal kojim se prepoznaju reformska dostignuća“. Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas obećava podršku Albaniji i Makedoniji na putu ka Evropskoj uniji. „Evropska unija donela je ove nedelje… »

Istorijska obaveza Austrije na Balkanu

Dojče vele 29.06.2018
Proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana biće jedan od prioriteta šestomesečnog predsedava Austrije Evropskoj uniji koje počinje 1. jula – to je jedna od tema štampe na nemačkom. Neposredno uoči početka predsedavanja Evropskoj… »

Vreme ne leči rane ako si bio u paklu

Dojče vele 29.06.2018
„Da nemam decu, odavno bih se ubila“, kaže Koher. Ona je iračka Jezidka i dve godine je provela u zarobljeništvu tzv. „Islamske države“. Njeno troje dece još se vode kao nestala. Koher nosi samo crnu odeću. Još od oslobađanja iz ruku… »

Nemačka je ispala – gubitnika je mnogo

Dojče vele 29.06.2018
Lepo letnje vreme i Svetsko prvenstvo u fudbalu: to je idealna kombinacija za pivnice, ugostitelje i prodavce sportske opreme Zapravo – trebalo je da bude dobitna. Sve do ispadanja Nemačke iz daljeg takmičenja. Zajedničko gledanje utakmica na… »