Arhiva » Vesti » BK TV 12.07.2018

Dogodilo se na današnji dan, 12. jul

BK TV četvrtak, 12. jul 2018.  |  BKTVNews/Maja Podraščanin

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najvažnije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

PETROVDAN

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Dan svetih apostola Petra i Pavla 12. jula po gregorijanskom kalendaru, praznik koji je u našem narodu poznat pod imenom - Petrovdan.

Foto: Printscreen/Youtube

Prema predanju, Sveti apostol Petar je bio ribar koji je prvi izrazio svoju veru u Hrista i njegovo učenje, pripovedao je i stvorio neka od prvih uporišta nove vere. Postoji verovanje da je njegova isceliteljska snaga bila toliko jaka da su od teških bolesti bili izlečeni i oni preko kojih samo pređe njegova senka.

ROĐEN GAJ JULIJE CEZAR

Foto: Pixabay

Na današnji dan 100 godina pre nove ere rođen je rimski vojskovođa, pisac i državnik Gaj Julije Cezar. Proglašen je za doživotnog diktatora 45. godine p.n.e. i nazvan je Ocem svoje zemlje. Uveo je julijanski kalendar kojim se i danas služe neke pravoslavne crkve.

NOVAK ĐOKOVIĆ OSVOJIO TREĆI PUT VIMBLDON

Foto: Wikimedia

Novak Đoković osvojio je na današnji dan 2015. godine Vimbldon po treći put, pobedivši Rodžera Federera u finalu sa 7:6 (7:1), 6:7 (10:12), 6:4, 6:3.

PREMINUO MARKO RISTIĆ

Na današnji dan 1984. godine preminuo je srpski pisac i diplomata Marko Ristić, jedan od najaktivnijih u krugu srpskih nadrealista. Od 1945. do 1951. godine bio je jugoslovenski ambasador u Parizu. Njegova najpoznatija dela su: "Od sreće i od sna", "Bez mere", "Nacrt za jednu fenomenologiju iracionalnog".

POTVRĐENA AUTENTIČNOST POSMRTNIH OSTATAKA ČE GEVARE

Foto: Wikimedia

Kubanska vlada je na današnji dan 1997. godine, nakon laboratorijskih ispitivanja, potvrdila autentičnost posmrtnih ostataka legendarnog gerilskog vođe Ernesta Če Gevare, pronađenih u Boliviji, gde je ubijen, a potom prebačen na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dveju zemalja.

Izvor: BKTVNews/Maja Podraščanin


Objavljeno na sajtu bktvnews.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

YouTube

©2019 Netmark d.o.o.