Arhiva » Vesti » N1 Info 12.07.2018

Tramp: Članice NATO izdvajaće više novca

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su članice NATO iskazale spremnost da izdvajaju više novca za vojsku i odbranu. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su na vanrednoj sednici NATO "svi pokazali jasnu opredeljenost za NATO".

N1 Info četvrtak, 12. jul 2018.  |  N1 Zagreb

Izvor: N1

Merkel je rekla novinarima da je američki predsednik Donald Tramp ponovo pokrenuo temu bolje raspodele tereta kada je u pitanju izdvajanje za odbranu među članicama NATO o čemu se, kako je navela, mesecima raspravlja.

Odgovarajući na pitanje da li je pretio povlačenjem SAD iz NATO, Tramp je rekao da je "američka predanost NATO jaka".

"Mislim da to nije potrebno, danas su članice NATO-a iskazale spremnost da plaćaju više. SAD plaća 90 odsto troškova NATO, a ostale će članice sad početi da izvajaju više. Juče sam već rekao da moraju povećati izdvajanja i da sam nezadovoljan. Sad sam zadovoljan'', kazao je Tramp.

On je ocenio sastanak kao "fantastičan".

"Mi smo činili puno više nego što smo trebali, a mnoge zemlje nisu izvršavale svoj deo obveza, snosili smo najveći deo tereta, no na kraju je sastanak bio fantastičan i 29 država članica NATO je pristalo da poveća izdvajanja za odbranu. Isto tako i Nemačka", rekao je on.

Dodao je da se "mora videti šta se događa s gasovodom iz Rusije.

Tamp je izjavio da će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o Krimu, mešanju u američke izbore i kontroli naoružanja.

"Ja sam potegao to pitanje, sada o tome razgovaramo. No, još ćemo doći do tog rešenja. Ruku na srce, možda će odnosi s Rusijom biti dobri pa neće biti toliko problema s gasovodom. Nemačka je pristala da učini više nego što je činila i nadam se da ćemo nastaviti s dobrim odnosima s Angelom Merkel', rekao je Tramp.

Portal Politico, je prethodno, pozivajući se na zvaničnike NATO i diplomate, objavio da je Tramp drugog dana samita lidera NATO zapretio da će SAD izaći iz saveza ako ne povećaju izdvajanje za odbranu.

Trump threatens to pull out of NATO over defense spending, according to reports https://t.co/tA7CaChRSO pic.twitter.com/yoN4e9CWHT

Prethodno je na sastanku na kojem je trebalo da se razgovara o Gruziji i Ukrajini, "prebacio" temu na izdvajanje za vojsku te je upozorio saveznike da će, ako odmah ne ispune cilj u vezi sa izdvajanjem novca, "uraditi ono što treba", navele su diplomate.

Tramp je juče predložio saveznicima u NATO da povećaju odbrambene budžete na četiri odsto BDP-a, dvostruko više od ranije zacrtanog cilja od dva odsto.

U dvorani na #NATOSummit2018 ostali sami šefovi država članica. Nakon Trumpovog poziva za povećanje izdatka za obranu na 4% BDP-a, čini se strah od njegovih mogućih poteza. #staytuned #N1info


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

NATO podiže spremnost, Makedoniji uručena pozivnica

Slobodna Evropa četvrtak, 12. jul 2018.

Tramp: Dobio sam veoma lepo pismo od Kim Džong Una

Novi magazin četvrtak, 12. jul 2018.

Trampov ultimatum NATO

B92 četvrtak, 12. jul 2018.

©2019 Netmark d.o.o.